OČUVANJE RADNIH MJESTA

Lučki sindikati protiv štrajka

06.02.2009 u 14:05

Bionic
Reading

Dva od tri sindikata riječke Luke protive se organiziranju štrajka

Predstavnici Samostalnog sindikata zaposlenika riječke luke (SSZRL) i Lučkog slobodnog sindikata (LSS) na današnjoj su konferenciji za novinare ponovno istaknuli da u okolnostima globalne krize u riječkoj Luci prvenstveno treba sačuvati radna mjesta, pa nije vrijeme za organiziranje štrajka lučkih radnika.

Osim toga, po riječima predsjednika SSZRL-a Roberta Zubčića, tijekom štrajka 'moglo bi doći do sukoba radnika i netko će za to morati snositi odgovornost'.

U Luci Rijeka djeluju tri sindikata - većinski SSZRL i LSS, koji zajedno imaju oko 600 članova, te Nezavisni sindikat zaposlenika u riječkoj luci (NSZRL), koji okuplja oko 300 članova, a koji je najavio štrajk jer Uprava Luke nije ispunila zahtjev za povećanjem plaća od šest posto.

Zubčić je kazao da NSZRL donosi ishitrene odluke kako bi čelni ljudi tog sindikata 'dobili na važnosti'.

I SSZRL pokrenuo je postupak koji bi utjecao na povećanje plaća, odnosno zatražio je primjenu zakonskih odredaba o isplati minimalnih plaća, ali je Uprava to odbila uz obrazloženje da za to nije vrijeme.

Očekujemo da nam Uprava dostavi podatke o poslovanju i obvezama, pa ćemo nakon toga zatražiti i primjenu zakona i jamstva za sigurnost radnih mjesta, rekao je Zubčić.

Dodao je kako se za štrajk izjasnilo samo 38 posto zaposlenih, pa je upitno kako bi se štrajk uopće proveo. Zubčić tvrdi da na odluke NSZRL-a najviše utječe Hrvatska udruga sindikata, a bilo bi bolje da lučki sindikati sami rješavaju svoje probleme.

Ponovio je kako je promet riječke Luke u siječnju u odnosu na isti mjesec prošle godine bio 20 posto manji, dodavši da je smanjen i prihod od iznajmljivanja poslovnih prostora jer su mnogi partneri otkazali najam.

Predsjednik LSS-a Drago Jelčić izvijestio je kako je osnovana zajednička skupina Uprave i dvaju sindikata koja će raditi na programu mjera za izlazak iz krize. U tim sindikatima smatraju kako bi u sadašnjoj situaciji bilo dobro da Luka radnicima plati barem dopunsko zdravstveno osiguranje.