tržište kapitala

Loše raspoloženje na burzi, hotelijeri u fokusu

Bionic
Reading

Hrvatsko tržište kapitala kraj je tjedna dočekalo u pesimističnom raspoloženju te su dionički indeksi izgubili na vrijednosti, a u fokusu su bile dionice turističkih kompanija.

Indeks CROBEX je zaključio s negativnim predznakom i četvrti put u tjednu, odnosno deveti put u posljednjih deset trgovanja. U petak mu se vrijednost smanjila za 0,51 posto na 1.954,03 bodova, što je njegova najniža razina u zadnjih mjesec dana. Drugi dionički indeksi Zagrebačke burze su također bilježili gubitke, pri čemu je najviše izgubio indeks turističkog sektora koji je pao za 1,80 posto, dok je indeks građevinskog sektora jedini povećao vrijednost, i to za 3,63 posto.

Likvidnost tržišta je bila ponešto veća u odnosu na prethodni dan, ali je ukupni dionički promet i dalje iznosio skromnih 4,5 milijuna kuna. Najveći interes su privukle dionice turističkih kompanija, koje su zauzele prva mjesta po ostvarenom prometu. Dionice Valamar Riviere su prednjačile s prometom od 1,3 milijuna kuna, i to uz pad cijene za 1,68 posto na 29,20 kuna, njihov dvomjesečni minimum.

Na drugom mjestu su uslijedile dionice Arena Hospitality Group sa 684 tisuće kuna prometa i gubitkom od 2,41 posto na 324,00 kuna. Još samo pet izdanja je uknjižilo promet veći od sto tisuća kuna, i to Adris grupa, Atlantska plovidba, AD Plastik i Hrvatski Telekom, koji su redom zaključili s blagim minusima, te Plava laguna, čije dionice su bile jedan od rijetkih likvidnijih dobitnika zahvaljujući rastu cijene za 2,41 posto.

Dobitnik dana Dalekovod +11,39% 0,88

Gubitnik dana Brionka -10,00% 27,00

CROBEX -0,51% 1.954,03