veliki problemi

Londonska burza otpušta 250 ljudi zbog priprema za Brexit

01.03.2019 u 14:46

Bionic
Reading

London Stock Exchange Group (LSE) najavila je u petak da će otpustiti 250 radnika kako bi uštedjela na troškovima u sklopu priprema za izlazak Britanije iz Europske unije. Cilj je uštedjeti 30 milijuna funti godišnje, pri čemu u kompaniji ističu da unatoč tome neće ostvariti zacrtanu maržu temeljne dobiti za ovu godinu od oko 55 posto s obzirom na planiranu kapitalnu potrošnju.

Otpuštanja će zahvatiti sve dijelove poslovanja a fokusirat će se na smanjeno udvostručavanje poslova, istaknuo je izvršni direktor David Schwimmer.

Svi dijelovi grupe, uključujući one za koje se procjenjuje da će biti najteže pogođeni brexitom, poput kliringa, i dalje dobro posluju, bez promjena u tržišnoj poziciji, naglašava Schwimmer. "Jako smo dobro pripremljeni za sve scenarije brexita", kazao je čelnik LSE-a novinarima.

"Očekujemo da će prilike za rast na međunarodnoj razini amortizirati eventualne nepovoljne trendove na tržištu u 2019.", naglasio je Schwimmer.

Trgovinska platforma Turquoise podnijela je zahtjev za izdavanjem dozvole za otvaranje centrra u Amsterdamu koji bi nakon brexita trebao pružati usluge klijentima u Europskoj uniji. Schwimmer očekuje da će nizozemski regulatori uskoro odobriti njihov zahtjev.

U slučaju da Britanija s EU-om postigne dogovor o tranzicijskom razdoblju, dionicama čije su cijene iskazane u eurima i dalje će se trgovati u Londonu, dodaje on.

Prema danas objavljenom poslovnom izvješću LSE grupa zaključila je prošlu godinu s 15 posto većom prilagođenom operativnom dobiti, od 931 milijun funti (1,23 milijarde dolara).

Ukupni su prihodi porasli devet posto, na 2,14 milijardi funti.