CIJENE SVE NIŽE

Linić: Razmišljamo o povećanju trošarina na gorivo

  • Autor: Nova TV/tportal
  • Zadnja izmjena 21.06.2012 20:15
  • Objavljeno 21.06.2012 u 19:38
slavko linić

slavko linić

Izvor: Pixsell / Autor: Pixsell

Vraćanjem na staru razinu cijena goriva Vlada razmišlja o podizanju trošarine za 15 lipa koju je prošle godine HDZ-ova Vlada zbog rasta cijena spustila, saznaje Nova TV

Od idućeg tjedna nova cijena Eurosupera 95 bit će 10,03 kune, Eurodizela 9,41 kune, što je pojeftinjenje od 20 do 30 lipa.

'Pad cijena energenata znači ipak pozitivni utjecaj na rast inflacije i da možemo reći da predviđene stope oko 2,5 posto će se moći ostvariti', rekao je ministar financija Slavko Linić za Novu TV

Vlada razmišlja o povećanju trošarina, ali tek kada cijene dosegnu razinu prošlogodišnjih. Tada ih je HDZ-ova Vlada, zbog rasta cijena, smanjila za 15 lipa. Za benzine s 3,10 na 2,95 kuna, dizele s 2,20 na 2,05 kuna po litri. Time su među najnižima u Europi. 'Sigurno je da s padom cijena derivata i nadalje taj pad će biti možda umanjen za tih 15 lipa ili manje', kaže Linić.

Na pitanje koliko dugo bi trebalo za jedan takav dogovor o većim trošarinama ili se možda čeka da cijena još padne, ministar Linić kaže da dogovor nije potreban. 'To je trenutačno pripremljen dokument za Vladu. Uvijek je ono osnovno da se približimo cijenama prošle godine kada je u biti uvedeno to smanjenje. Znači, idući utorak sigurno nije, ali kod ponovnog spuštanja Vlada će otprilike razmisliti o trošarinama', rekao je Linić za Novu TV.

Odluci pridonosi i turistička sezona te priljev gostiju, pa bi se tako uz veći PDV iskoristila mogućnost još boljeg punjenja proračuna. Posebno kada se zna da podaci od trošarina nisu zadovoljili u ovoj godini. 'Evidentno je da ljudi se daleko racionalnije voze, da se štedi na vožnji, da imamo taj utjecaj na pad trošarina', kaže ministar financija. Vlada smatra da 15 lipa, kada se cijene ionako spuste, građani neće previše osjetiti.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi