POSLODAVCI UPOZORAVAJU

Linić će porezom na nekretnine uništiti turizam!

24.04.2013 u 10:25

Bionic
Reading

Donošenje Zakona o porezu na nekretnine domaćim bi hotelijerima donijelo povećanje troška od 2,5 pa do čak 5 puta u odnosu na iznos koji sada odvajaju na ime komunalne naknade, izračunali su u HUP-Udruzi ugostiteljstva i turizma

Iznosi sadašnjih komunalnih naknada koje plaćaju hotelijeri kreću se u milijunima kuna pa bi višestruko povećanje nameta ugrozilo poslovanje svih domaćih hotelskih kuća, upozoravaju poslodavci.

Iz HUP-a upozoravaju da bi takav porez destimulirajuće djelovao na ulaganja u turizmu jer bi, uz neodrživ rast poreznog opterećenja na poslovanje, svakim renoviranjem ili obnovom hotela investitor bio opterećen dodatnim iznosom poreza kroz povećanje vrijednosti nekretnine.

'Tako bi, umjesto da se stimulira na ulaganja, investitor bio kažnjen, što je katastrofalna poruka poslovnom sektoru te je u potpunoj suprotnosti s opredjeljenjem ove Vlade da potakne investicije, privatni sektor i rast gospodarstva.

Činjenica da su hoteli u ovoj djelatnosti osnovno sredstvo za rad kao što je to u nekoj drugoj djelatnosti kamion ili proizvodni stroj, oporezivanje hotela visokim porezom na nekretnine čini dodatno apsurdnim', poručuju iz HUP-a.

Zbog toga poslodavci apeliraju na Ministarstvo financija i Vladu da se hitno očituju o donošenju Zakona o porezu na nekretnine. Također, u Udruzi traže prezentaciju konkretnog rješenja koje će pokazati da se porezno opterećenje u hotelijerstvu neće povećavati u slučaju donošenja Zakona o porezu na nekretnine.

Naglašavaju da je nužna brza reakcije Vlade jer je veća sama najava uvođenja poreza zaustavila i prolongirala investicije, a sada prijeti i opasnosti prelijevanja investicija u susjedne zemlje.