dobar trend

Lani je Hrvatsku je posjetilo 234 tisuća Kineza, ove godine očekuje ih se još više

15.04.2019 u 09:12

Bionic
Reading

U sklopu obilježavanja 2019. kao godine kulture i turizma Hrvatske i Kine provodit će se razne zajedničke aktivnosti i u Hrvatskoj i u Kini u promociji dviju država, uspostavljanju jačih kulturnih i prometnih veza, razmjeni iskustava iz posebnih oblika turizma te mogućnostima investicija, najavljuje ministar turizma Gari Cappelli

Dio tih aktivnosti i suradnje s kineskim kolegama ministar Cappelli sa suradnicima dogovorio je prošlog tjedna u sklopu posjeta visoke kineske delegacije Hrvatskoj, pri čemu ističe potpisivanja Memoranduma o suradnji na području posebnih oblika turizma, kojemu je prethodio sastanak s kineskim ministrom kulture i turizma Luom Shugangom.

Obostrano prepoznati potencijali suradnje i turističkih porasta

"To je bio njegov drugi posjet u kratkom vremenu. Prošle je godine u rujnu boravio u Dubrovniku na konferenciji Kina +16 za područje turizma kojoj smo bili domaćini. I ovoga smo puta potvrdili dobru suradnju, a ministar Shugang nas je pozvao na jesen u Kinu da budemo posebni gosti njihova međunarodnog sajma turizma na kojemu sudjeluje 100 zemalja", iznosi za Hinu ministar Cappelli.

Potpisivanje Memoranduma o suradnji na području posebnih oblika turizma ocjenjuje jasnim iskazom interesa te znakom da i Kina i Hrvatska prepoznaju potencijale suradnje, što je temelj za buduće konkretne aktivnosti.

Neke su aktivnosti već pripremljene i dogovorene u sklopu obilježavanja godine kulture i turizma Hrvatske i Kine, a uz to se često spominje i interes kineskih ulagača u zdravstveni segment.

"Kinesko tržište nam je iznimno važno, jer je riječ o turistima koji nisu motivirani odmorišnim turizmom, već kulturnom ponudom, gastro i ostalim specijalnim oblicima turizma. U 2018. ih je došlo 234,1 tisuća i ostvarili su 344 tisuće noćenja, što je porast od 46 posto u odnosu na 2017., a pozitivni trendovi s toga su tržišta planirani i očekuju se i ove godine", poručuje Cappelli.

Kineski premijer Li Keqiang i hrvatski premijer Andrej Plenković fotografirali se ispred crkve sv. Marka Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic

Od radionica i licenciranja vodiča do nastupa umjetnika i studijskih putovanja

Uz Ministarstvo turizma u pripremi i provedbi turističkih aktivnosti za obilježavanje hrvatsko-kineske godine kulture i turizma sudjeluju i Hrvatska turistička zajednica (Glavni ured), turističke zajednice gradova Zagreba i Dubrovnika te Varaždinske županije, kao i Osječko-baranjska, Varaždinska i Vukovarsko-srijemska županija te Sveučilište Libertas i 3LHD. 

Među aktivnostima koje su već realizirane, osim potpisivanja Memoranduma o suradnji u području posebnih oblika turizma između Ministarstva turizma RH i Ministarstva kulture i turizma NR Kine, su primjerice nastup 20 umjetnika iz Kine u Varaždinu (u veljači), konferencija “The role of China in SE Europe” u Zagrebu (u ožujku), te licenciranje 33 kineska državljana putem programa cjeloživotnog obrazovanja za turističke vodiče Grada Zagreba (u siječnju).

S druge strane, u Kini su u organizaciji Glavnog ureda HTZ-a održane dvije radionice i dva webinara s po 200-ak kineskih agenata i touroperatora u Pekingu i Šangaju (u veljači i ožujku), a TZGZ je predstavila turističku ponudu Zagreba u Pekingu (u ožujku).

Do kraja godine u planu su, kako najavljuju iz Ministarstva turizma, studijska putovanja za kineske medije i touroperatore, održavanje radionica, manifestacija i kulturno-turističkih događanja, nastupi na turističkim sajmovima i drugo, a krajem godine i sudjelovanje na svečanosti zatvaranja tog projekta-godine u Kini.