RAĐENOVIĆ NA HRT-U

Lalovčev zamjenik: Javni dug nije bezazlen

21.04.2015 u 08:55

Bionic
Reading

'Javni dug nije problem samo vladajućih nego cijelog društva. On nije bezazlen', izjavio je zamjenik ministra financija, SDP-ovac Igor Rađenović u emisiji Hrvatskog radija U mreži prvog

Državni zavod za statistiku jučer je objavio da je prošle godine deficit bio gotovo 19 milijardi kuna dok se javni dug popeo na 85 posto BDP-a. Vlada je također u ponedjeljak prezentirala dodatne mjere kako bi smanjila deficit.

'Ovo je ad hoc rezanje preko koljena, dizanje poreza i to je nešto što Vlada radi zadnje tri i pol godina', rekao je Ivan Šuker, bivši HDZ-ov ministar financija. Ocijenio je kako Vladine mjere nisu strukturne reforme i da će njihov učinak biti premali jer će se početi primjenjivati od 1. lipnja.


Rađenović je objasnio je da je deficit veći zbog drugačije metodologije. 'Kada bi po ovoj metodologiji računali deficit za prethodne godine, onda bi deficit za 2011. godinu iznosio 25,5 milijardi kuna', izjavio je zamjenik ministra te dodao da je po nacionalnoj metodologiji deficit 12 milijardi kuna u 2014. godini.

Na pitanje kako će se podizanje trošarina i novi nameti odraziti na potrošnju, Rađenović je rekao će se pomak vidjeti i sa prihodovne i sa rashodovne strane proračuna. Objasnio je da će novac namaknuti trošarinama na cigarete i gorivu te na povlačenju dobiti javnih poduzeća.

'Novce uzimaju onima koji nešto investiraju', rekao je Šuker i upitao se kako se može pokrenuti gospodarstvo na taj način.

'Vlada je na početku mandata rekla da će ključni generator za rast biti javna poduzeća, a sada im uzimaju dobit i time priznaju da su pogriješili u svojoj politici', naglasio je bivši HDZ-ov ministar financija.