POTICANJE OPORAVKA

Lagarde Nijemcima: Morate dići plaće!

25.08.2014 u 15:19

Bionic
Reading

Šefica Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Christine Lagarde želi da Njemačka odigra veću ulogu u poticanju oporavka Europe, napominjući da bi plaće u najvećem gospodarstvu Europe trebale porasti, prenosi srpski portal B92

Komentari Lagarde slični su onima koje je tijekom vikenda izložio francuski ministar ekonomije Arno Montebur, koji je kritizirao politiku štednje u Francuskoj, Njemačkoj i cjelokupnoj Europskoj uniji, piše agencija France presse, a prenosi B92.

'Smatram da je vrlo važno da Njemačka intenzivno sudjeluje u oporavku. Ona je sposobna da to učini', rekla je direktorica MMF-a za švicarski javni servis RTS.

Opisujući europski ekonomski oporavak 'mukotrpnim', Lagarde je napomenula da najveća europska privreda ima 'prostora za manevriranje', što se može vidjeti na primjeru nedavnih pregovora između asocijacija poslodavaca i sindikata o podizanju plaća.

Direktorica MMF-a izjavila je da se nada da će pregovori biti uspješni i da će potaknuti europski gospodarski oporavak. Prošlog mjeseca, guverner Bundesbanke, Jens Weidmann, rekao je da bi njemačke plaće mogle porasti do tri posto, budući da u Njemačkoj praktički postoji puna zaposlenost.

Rastu plaća se, međutim, protive njemački desničari, uključujući kancelarku Angelu Merkel, koja vjeruje da politika niskih plaća Njemačkoj pruža konkurentnost.

Od početka dužničke krize u eurozoni 2010. Njemačka se suočava s optužbama da ne koristi svoj status najveće europske privrede da učini više i pokrene ekonomski rast EU, ostavljajući svoje partnere iz Unije 'na cjedilu'.

'Vidjeli smo vrlo oštre proračunske rezove u protekle tri godine. Srećom, ta praksa će ove i iduće godine biti nešto ublažena', navela je Lagarde.

Montebur je u subotu izjavio da je Njemačka zarobljena u politici štednje, koju je nametnula cijeloj Europi.