PRONATALITETNA POLITIKA

Kuščević: Vlada će od iduće godine sufinancirati stambene kredite

20.04.2016 u 09:42

Bionic
Reading

Suradnja HDZ-a s Mostom je dobra, ali malo otežana, tvrdi ministar graditeljstva iz HDZ-ovih redova Lovro Kuščević, a gostujući u emisiji Hrvatskog radija 'A sada Vlada' govorio i o reformskom paketu koji se priprema za Europsku komisiju, POS-ovim stanovima i energetskoj obnovi te zaštićenim najmoprimcima

Kuščević je izrazio nezadovoljstvo brzinom provođenja reformi, a razloge tome vidi upravo u Mostu, za koji kaže da je sastavljen od puno individualaca kojima treba puno vremena da donesu neku konkretnu odluku. Stoga je zaključio da je suradnja s Mostom dobra, ali malo otežana. 'S nekim ministrima iz Mosta lakše surađujem, a s nekima teže', istaknuo je Kuščević gostujući u emisiji Hrvatskog radija 'A sada Vlada' te dodao da će eventualno preslagivanje u Vladi ovisiti o saborskoj većini.

Za svoju izjavu 'gradimo mostove' Kuščević je rekao da je izvučena iz konteksta. Pri tome sam mislio na sastanak ministra Olega Butkovića u Sarajevu, na kojem je rečeno da je neupitna gradnja Pelješkog mosta, dodao je Kuščević.

Kao glavni cilj svog ministarstva naveo je spajanje katastra i zemljišnih knjiga, što je i jedna od reformskih mjera pripremljenih za Europsku komisiju. 'Hrvatska se nalazi u nezavidnoj situaciji zbog nerada prošle Vlade', naglasio je Kuščević te dodao da će 'spajanje ubrzati dobivanje građevinskih dozvola, a samim time potaknuti investitore koji žele poslovati u Hrvatskoj'.

Ustvrdio je da je proces legalizacije pokrenula HDZ-ova, a vlada SDP-a ga je samo nastavila. Zbog izmjena koje je Milanovićeva vlada unijela u zakon danas imamo zgrade koje su legalizirane, a nisu upisane u katastar, rekao je ministar.

Govoreći o projektima energetske učinkovitosti, Kuščević je rekao kako se za njih planira iz europskih fondova povući 200 milijuna eura, a država će osigurati još 150. 'Potpisali smo 12 ugovora za obnovu škola i vrtića. U izradi je program za obnovu stambenih zgrada za koji je osigurano 100 milijuna eura. Moramo educirati naše građane da prate natječaje i apliciraju za njih. Imamo nekoliko programa za javne ustanove, privatne kuće i stambene zgrade. Uspjeli smo alocirati velika sredstva u suradnji s Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova EU-a. Imali smo velikih problema oko povlačenja novca zato što su prijašnje vlade, uz komplicirane procese koje je postavila Europska komisija, postavljale dodatne uvjete', rekao je ministar.

Istaknuo je kako treba mijenjati Zakon o javnoj nabavi: treba ga pojednostaviti - ne može najjeftinija ponuda biti i najbolja, smatra ministar. S modelom gradnje POS-ovih stanova nastavlja se iako s nekim izmjenama - na način da će se graditi samo na državnom zemljištu, uvođenjem socijalnog momenta, postavljanjem drugačijih uvjeta dobivanja i korištenja stanova.

Najavio je da će Vlada iduće godine krenuti sa Zakonom o sufinanciranju stambenih kredita u koji će također biti ugrađena socijalna komponenta i pronatalitetna politika. Problem zaštićenih najmoprimaca ova Vlada može i mora riješiti, naglasio je Kuščević te dodao da Hrvatska mora plaćati za zlodjela koja je činila komunistička država. Vlasništvo je svetinja i ljudima moramo vratiti ono što je njihovo, rekao je ministar te dodao da će se svakako voditi računa o socijalnim skupinama koje žive u tim stanovima.