FONDOVI DOBILI SPOR

Kuponska privatizacija koštat će državu još 270 milijuna kuna

11.06.2013 u 11:04

Bionic
Reading

Nakon što su tri privatizacijska investicijska fonda (PIF-a) ranije dobila spor protiv države, prema odluci Općinskog suda u Zagrebu naknada će se morati isplatiti i za ostala tri PIF-a zato što im je država prije 15 godina dodijelila bezvrijedne dionice. Fondovima Velebit, Proficio i Slavonski ZIF država će morati isplatiti oko 270 milijuna kuna glavnice, a zajedno s kamatama odšteta se penje na 700 milijuna kuna

Sud je utvrdio da se bivšim PIF-ovima Velebit, Proficio i Slavonski mora isplatiti oko 270 milijuna kuna odštete glavnice. No PIF-ovi će tražiti i isplatu kamata koje bi prema procjenama mogle iznositi oko 400 milijuna kuna, piše Večernji list.

Država pak ne prihvaća takvo što niti je spremna na nagodbu s PIF-ovima, što je, primjerice, učinjeno u poznatom sporu Darka Ostoje protiv države, a nakon nekoliko pokušaja Ostoja je dobio dionice Liburnia Riviera hotela.

PIF-ovi su osnovani 1998. godine radi ubrzanja privatizacije preostale državne imovine i odštete pojedinim kategorijama stanovništva kao što su branitelji, prognanici... No u početku je bilo jasno da im je država dodijelila gotovo isključivo loše dionice.

Zanimljivo je da su to na sudu potvrdili i svjedoci države. Milan Kovač, tadašnji ministar privatizacije, priznao je da su na popisu bila društva koja nisu profitabilna i solventna. Jedna od svjedokinja, koja je tada bila zaposlena u Hrvatskom fondu za privatizaciju, priznala je da je država znala 'da se na popis moraju staviti dionice profitabilnih i solventnih društava, ali da su se u fondu željeli riješiti velikog broja društava koja nisu bila privatizirana pa su zato na popis stavili društva koja nisu bila profitabilna i solventna'.

Prema odluci suda, Proficiju bi država trebala isplatiti 140,9 milijuna kuna, zatvorenom investicijskom fondu s javnom ponudom Velebitu 68,4 milijuna kuna, a Slavonskom zatvorenom investicijskom fondu 61,7 milijuna kuna.