TRŽIŠTE NEKRETNINA

Kuće povoljnije od stanova

18.09.2014 u 12:37

Bionic
Reading

Oglašavane cijene kuća tijekom kolovoza na mjesečnoj su razini u prosjeku pale za 3,9 posto, pokazuju statistički podaci portala Crozilla.com

Najveći mjesečni pad cijena bilježe Šibenik i Zadar: šibenske su tražene cijene 'kvadrata' kuće s uključenom cijenom okućnice u prosjeku iznosile 1.232 eura, a one u Zadru 1.575 eura.

Prosječna tražena cijena kuća pala je i na području Rijeke gdje se za metar kvadratni u prosjeku tražilo 1.192 eura, što je 1,5 posto niže no mjesec ranije. Cijene kuća u Zagrebu, prema podacima portala Crozilla.com bilježe mjesečni porast od jedan posto pa im je prosječna tražena cijena iznosila 1.147 eura. Pula bilježi porast cijena od 0,8 posto, a za jedan tamošnji metar kvadratni kuće u prosjeku se tražilo 1.378 eura.

Cijene kuća, ovisno o potražnji, razlikuju se od grada do grada, a prema podacima portala Crozilla.com, mnogo je onih čija prosječna tražena cijena ne prelazi 1.000 eura po 'kvadratu'. Tako je tijekom kolovoza prosječna tražena cijena jednog metra kvadratnog kuće u Sisku iznosila 559 eura, u Bjelovaru 599 eura, a u Varaždinu 983 eura. Postoje i gradovi u kojima cijena 'kvadrata' kuće iznosi i nekoliko tisuća eura, a takvi se najčešće nalaze na Jadranu, s obzirom na to da su im cijene (kao i potražnja) općenito više od onih u kontinentalnom dijelu.

ZNATAN PAD CIJENA U ODNOSU NA KOLOVOZ 2010. GODINE

Nije novost da su cijene nekretnina već nekoliko godina u padu, a prema podacima portala Crozilla.com, cijene kuća tijekom kolovoza bilježe osjetne razlike u odnosu na isti mjesec 2010. godine.

Zagrebačkim je kućama prosječna tražena cijena tijekom prošlog mjeseca bila gotovo 30 posto niža no u kolovozu 2010. godine, u Zadru razlika u istom razdoblju iznosi oko devet posto, a u Puli oko sedam posto, pokazuju to statistike portala Crozilla.com.

STRANCI ZAINTERESIRANI ZA KUĆE U RIJECI I NA KRKU

Potražnja za kućama na portalu Crozilla.com tijekom kolovoza najveća je bila na području Zagreba, a zatim Zadarske i Šibensko-kninske županije, odnosno njihovih sjedišta: Zadra i Šibenika. Strani posjetitelji portala Crozilla.com koji su pokazali interes za kućama, pretežno su dolazili iz Njemačke, BiH, Francuske, Austrije i Slovenije, a najviše su ih zanimale kuće na području Primorsko-goranske županije (najviše Rijeka i Krk), Zagreba i Istarske županije.

Mnoge od onih koji se pripremaju za kupnju vlastitog krova nad glavom nerijetko muči ista dilema: kuća ili stan? Dvojite li što je od jeftinije, od mjeseca do mjeseca i od grada do grada odgovor je različit, a tijekom prošlog mjeseca financije su ipak išle u prilog kupnji kuće.

Tijekom kolovoza su kuće, s uključenom cijenom okućnice, u prosjeku bile jeftinije no stanovi, a prema podacima portala Crozilla.com razlika u cijeni u prosjeku iznosi 5,7 posto.

Najveća razlika u cijeni tijekom kolovoza zabilježena je u Zagrebu gdje su prosječne tražene cijene kuća bile niže od cijena stanova za 391 euro po 'kvadratu'. Tijekom mjeseca kolovoza, prema podacima portala Crozilla.com, prosječne tražene cijene kuća bile su niže od cijena stanova i u Rijeci gdje razlika po metru kvadratnom iznosi 193 eura, u Zadru gdje je razlika 168 eura i Šibeniku u kojem su kuće bile jeftinije za 112 eura po 'kvadratu'.

Split i Pula, gradovi su u kojima su kuće tijekom kolovoza bile skuplje no stanovi. Prosječne tražene cijene splitskih kuća bile su za oko 280 eura po 'kvadratu' više od cijena stanova, a u Puli ta razlika iznosi oko 40 eura.