novi-stari materijal

Kuća od slame u Europi ima sve više: Koliko su otporne na vatru? Privlače li miševe?

02.02.2024 u 15:28

Bionic
Reading

Slovačka tvrtka EcoCocon proizvodi drvene panele ispunjene slamom. Tim materijalom bit će obložena zgrada Todd Collegea u engleskom gradu Todmordenu. U Francuskoj se svake godine izgrade stotine kuća od slame. Postavlja se pitanje može li taj tisućljećima star građevinski materijal zadovoljiti standarde 21. stoljeća

Zgrada Todd Collegea, izgrađena 50-ih godina prošlog stoljeća, bit će obložena s više od 1600 četvornih metara ploča punjenih slamom da bi imala bolju izolaciju.

Svaka ploča s drvenim okvirom debela je oko 40 centimetara i sadrži nasjeckanu slamu, a proizvodi ih slovačka tvrtka EcoCocon.

Članica upravnog odbora Todd Collegea Barbara Jones, inače tehnička savjetnica EcoCocona za Englesku, procjenjuje da bi se od panela mogla izgraditi kuća za oko 2300 eura po kvadratnom metru.

Ključno za EcoCoconovu strategiju širenja pokretanje je nove visokoautomatizirane tvornice u Slovačkoj, a ona bi trebala biti otvorena do kraja godine. Izvršni direktor Bjørn Kierulf kaže za BBC da će uključivati ​​robote i potpuno digitaliziran proces. Slama će se nabavljati u središnjoj i istočnoj Europi, puniti u ploče, a zatim slati europskim kupcima.

Jones upozorava na ograničenja kad se paneli koriste za izolaciju već postojećih objekata. Korištenje ploča slame za manje kuće vjerojatno neće biti dobra ideja, s obzirom na njihovu značajnu širinu od 40 centimetara, što bi postojeće zidove učinilo predebelim.

Međutim, kada je u pitanju novogradnja, konkurentska tvrtka Agile Property and Homes, koja nudi ploče punjene slamom što su se prethodno prodavale pod robnom markom ModCell, tvrdi da će novi građevinski standardi vjerojatno zahtijevati više razine izolacije u zidovima. Stoga bi deblji zidovi mogli postati češći bez obzira na to koji se materijal odabere. Agile trenutno planira izolirati 115 objekata ove godine u Britaniji.

Izvor: tportal.hr

Ono što bi moglo zabrinjavati kupce kad je riječ o kućama od slame je koliko su otporne na požar i hoće li takvi zidovi privlačiti glodavce.

Iz tvrtke EcoCocon objašnjavaju da je slama u njihovim panelima komprimirana pri gustoći od 110 kg/m³, ne ostavljajući prostora za kisik koji bi raspirio vatru. Uz to, slama ima visok udio silicija, prirodnog usporivača vatre. Kada gore, oba materijala stvaraju izolacijski sloj drvenog ugljena na površini koji ih štiti od plamena.

Kad je riječ o glodavcima, tvrde da im zid od slame nije ništa privlačniji od cigle ili betona.

'Dok sijeno može biti privlačno zbog svog lisnatog materijala, slama sadrži samo celulozu i nije izvor hrane. Glodavci uživaju u izgradnji tunela i traženju šupljina. Jako stisnuta slama nije prikladno okruženje za njih. Kukci ne prolaze puno bolje', navode iz EcoCocona.