slabašno tržište

Loše vijesti za naše bauštelce: 'Zlatna era građevine je iza nas, sve podsjeća na 1991.!'

11.01.2024 u 17:16

Bionic
Reading

Očekivani oporavak u njemačkom građevinskom sektoru još će dugo izostati, slažu se ekonomski istraživački instituti. Studije pokazuju da će građevinska industrija tek polako rasti u narednim godinama

Prema trenutnim istraživanjima i anketama, Njemački institut za ekonomska istraživanja (DIW) i minhenski Institut ifo očekuju pad građevine u 2024. godini, s tek minimalnim rastom u idućim godinama.

Prema DIW-u, prihodi od građevinskih usluga u Njemačkoj ove godine past će prvi put od financijske krize 2009. godine. Prema studiji, očekuje se pad od 3,5 posto, na oko 546 milijardi eura.

'Pad u građevinskoj industriji traje duže nego što se očekivalo', kaže autorica studije Laura Pagenhardt. 'Tek će iduće godine vjerojatno biti postignut mali rast uslijed pada cijene građevinskih radova.'

Novogradnja će stagnirati ove, ali i 2025. godine. Prema autorima studije, cilj izgradnje 400.000 novih stanova svake godine postaje još udaljeniji, a u 2024. godini vjerojatno će ih biti sagrađeno tek oko 265.000.

Po Institutu ifo, poslovna klima u građevinskim kompanijama iznimno je loša te je najslabija od početka istraživanja davne 1991. godine.

  • +4
Radnici u Njemačkoj Izvor: Profimedia / Autor: Rupert Oberhuser / Alamy / Alamy / Profimedia

Tvrtke strahuju od daljnjih gubitaka u prvom dijelu 2024. godine. 'Iako su kamatne stope za financiranje građevine nedavno ponovno pale, nema olakšanja na vidiku', rekao je Klaus Wohlrabe iz Instituta ifo za tagesschau.

U prosincu se 22,1 posto anketiranih građevinskih tvrtki žalilo na otkazane projekte, a u studenom ih je bilo 21,5 posto.