KUPOVANJE VREMENA

Što nakon odluke o izručenju Todorića? 'Svatko je nevin dok ima novca za odvjetnike'

26.10.2018 u 10:32

Bionic
Reading

Odluka o izručenju Ivice Todorića Hrvatskoj bila je tema emisije U mreži Prvog. Gosti su bili bivša ministrica pravosuđa Vesna Škare Ožbolt, odvjetnik Ivo Farčić i profesor s Pravnog fakulteta u Zagrebu Josip Kregar

Odluka nije neočekivana, rekao je Farčić, te dodao da su neke stvari oko kojih su se lomila koplja riješene u prvim mjesecima.

"Dosta je to sve skupa trajalo, nije bilo baš u ritmu koji inače okvirno predviđaju pravila uhidbenog naloga. Ovo traje sad oko godinu dana, a uhidbeni nalog predviđa 60-ak dana da se sve to provede. Dakle, nekakva specifičnost engleskog pravosudnog sustava je odnijela prevagu, odnosno oni su ponovno pokazali dakle da su jedno pravosuđe koje ima doduše ugled, ali za sebe i traži određeno poštovanje i ne da se smetati kada vidi da postoji potreba".

Na pitanje je li moguća žalba koju spominje Todorić, Kregar je rekao da sada više nije. "Ono što preostaje zapravo su neke mjere koje neće imati naročiti efekt. Dostupni su i zapisi, odnosno rješenje suda i ranije iz travnja iz kojeg se prilično jasno vidi da su odvjetnici gospodina Todorića uložili veliki napor i doista pokušali svojem branjeniku kupiti i vrijeme i položaj", rekao je te dodao da treba imati na umu da britansko pravosuđe i vlada ima veliko iskustvo s postupcima izručenja.

Farčić je rekao da, s obzirom da je uhidbeni nalog u pitanju, na potezu je MUP. "U nekim drugim postupcima bi to djelovala Uprava za međunarodnu suradnju u Ministarstvu pravosuđa. I ovdje je pojednostavljen, zato i je taj uhidbeni nalog uveden da se pojednostave dosta složeni postupci uobičajeni za izručenje".

Ivica Todorić ponovio je ocjene da je to politički proces, da ne očekuje pošteno suđenje. Farčić jer rekao da ne bi ulazio u to. "On će sigurno imati pošteno suđenje, u mjeri u kojoj imamo mi. Kao i u većini drugih pravosuđa, u svakom postupku možete naći određene zamjerke, a naročito kad ste branitelj pa vam je posao da mu zamjerite nešto".

  • +12
Ivica Todorić Izvor: Pixsell / Autor: Goran Stanzl/PIXSELL

Kregar je rekao da u Hrvatskoj postoji presumpcija nevinosti, dakle svatko do presude smatra se nevinim. Međutim, ima jedna dopuna tog pravila. Svatko je nevin dok ima novaca plaćati svoje odvjetnike. U ovom slučaju, Ivicu Todorića ne možemo tretirati baš tako kao svakog hrvatskog građanina, njegova sredstva su velika, on se tereti za milijardu kuna, a to je nešto što drugi hrvatski građani nemaju.

'Dakle, radi se i o tome da će se ovdje pokazati da je ovo jedan od najsloženijih slučajeva u dva aspekta. Prvo u pravnom jer ima toliko puno inkriminacije, bit će jako teško dobiti vještačenja i rekonstruirati sve ono što je potrebno za pravnu kvalifikaciju djela. A druga stvar u ovom slučaju, pa i sličnim slučajevima, više se uopće ne radi samo o pravnom problemu, radi se o jednoj daleko široj akciji u kojoj se uz pravni postupak provode i mnoge aktivnosti pridobivanja javnog mnijenja. Zapravo ovdje možemo očekivati da će se to nastaviti, ne samo u obliku bloga, knjige ili slično, nego se radi o tome da će to biti jedna kampanja, koja će služiti gospodinu Todoriću da pojača svoj položaj. Jer ako se radi o tome da je on već proglašen krivim, mi ovdje imamo i to da će on već biti proglašen nevinim, prije nego što je sve okončano', zaključio je Kregar.

Vesna Škare Ožbolt rekla je da za nju ovo bila na neki način očekivana odluka, s obzirom da je Hrvatska članica Europske unije. "Argumenti na nekakve političke progone i na situaciju vezanu za navodno loše pravosuđe, mislim da nisu imali dobro uporište. Činjenica je da će sada ovaj postupak ići dosta ubrzano i Ivica Todorić imat će mogućnost pred pravosudnim tijelima Hrvatske reći sve ono što treba reći."

Istaknula je da će to biti apsolutno korektno, pošteno suđenje. "Teško je reći koliko dugo će trajati s obzirom da procesi kod nas, ovi kazneni, traju dosta dugo'.