zadnji korak oporavka

Agrokor kreće u refinanciranje roll-up kredita od milijardu i pol eura

  • Autor: L. F.
  • Zadnja izmjena 18.09.2018 16:25
  • Objavljeno 18.09.2018 u 15:29
Zamjenica izvanrednog povjerenika Irena Weber

Zamjenica izvanrednog povjerenika Irena Weber

Izvor: Pixsell / Autor: Igor Soban/PIXSELL

Ovaj tjedan izvanredna uprava Agrokora kreće u pregovore s investicijskim bankama kako bi pronašla zajmodavce voljne refinancirati milijardu eura vrijedan roll-up kredit. Zadnji je to veliki korak u procesu oporavka posrnulog koncerna nakon postizanja nagodbe vjerovnika u srpnju, piše Bloomberg

Jednogodišnji roll-up kredit, dogovoren 2017., pokrpao je ogromne financijske rupe Agrokora dok je plesao na rubu stečaja. Nakon produženja kredita u lipnju kamatna stopa je narasla na osam posto, s tim da bi se do rujna 2019. trebala postupno povećati na čak 14 posto.

Refinanciranje kredita je nužno kako bi se stabilizirala Agrokorova bilanca, ističe Bloomberg. Navodno je nekoliko banaka iskazalo interes i do sporazuma o refinanciranju bi trebalo doći najkasnije do kraja siječnja iduće godine.

'Nakon što sud potvrdio nagodbu očekujemo kako ćemo sniziti kamatnu stopu na kredit i refinancirati ga klasičnim strukturiranim bankovnim kreditom', izjavila je Irena Weber, zamjenica povjerenika Agrokora.

'Kompanija je stabilna i poslovni rezultati su iznad očekivanja, što povećava atraktivnost našeg duga za buduće investitore', istaknula je Weber.

Bloomberg piše kako su nakon 18 mjeseci izvanredne uprave Agrokorovi kreditori odobrili nagodbu kojom će se dug zamijeniti za dionice, što ruskim bankama Sberbanku i VTB-u daje najveći udio u vlasništvu koncerna.

  • +9
  • +6

Fabris Peruško i Irena Weber

Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

Sporazum je potvrdio Trgovački sud, a sad se očekuje konačna potvrda Visokog trgovačkog suda, što bi se trebalo dogoditi do kraja studenog.

'Naši budući vlasnici su financijske institucije koje imaju širok doseg na europskom i ruskom tržištu i radimo na tome kako bismo to u potpunosti iskoristili', izjavila je Weber.

Provedba plana nagodbe mogla bi započeti prije kraja godine. Novi vlasnici, među kojima su i američki fond Knighthead Capital i Zagrebačka banka, pod svoje bi uzeli Agrokor u prvom tromjesečju 2019. godine.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!