rekordan procvat

Investitori sipaju novac u vojne tehnološke startupe kao da nema sutra

28.06.2023 u 21:40

Bionic
Reading

Startupi za vojnu tehnologiju uživaju rekordan investicijski procvat predvođen tvrtkama rizičnog kapitala (VC). Taj val ulaganja potaknut je invazijom Rusije na Ukrajinu i napetostima između SAD-a i Kine, što je dovelo do uvjerenja da će SAD početi zapošljavati obrambene tehnološke tvrtke iz Silicijske doline, izvijestio je Financial Times (FT)

Tvrtke rizičnog kapitala sklopile su više od 200 obrambenih i zrakoplovnih ugovora u prvih pet mjeseci ove godine, prema izvješću. Ti su poslovi bili vrijedni gotovo 17 milijardi dolara, što je više nego što je taj sektor prikupio u cijeloj 2019.

Silicijska dolina dugo je izbjegavala vojnu tehnologiju, oprezna zbog povezivanja s 'kontroverznim' ratovima na drugim kontinentima, kao i zbog Pentagonova sporog sustava nabave, a koji, izbjegavajući rizik, favorizira tradicionalne obrambene tvrtke, navodi se u izvješću.

Ulagači i osnivači rekli su da bi u trenutnoj situaciji mogli svoj dio kolača uzeti startupi dobivanjem dijela američkog obrambenog proračuna, vrijednog rekordnih 886 milijardi dolara za 2024.

Očekuje se da će tržište obrambenih tehnologija porasti na 184,7 milijardi dolara do 2027. godine, potaknuto rastućom potražnjom američke vlade za inovativnim tehnologijama kako bi ispunila svoje ciljeve nacionalne sigurnosti, prema istraživanju PitchBooka.

Startup za obranu Mach Industries prikupio je 5,7 milijuna dolara u početnoj rundi koju je vodio Sequoia Capital. Prvo je to ulaganje u obrambenu tehnologiju u povijesti diva rizičnog kapitala te ujedno najnoviji interes investitora iz Silicijske doline za podršku tehnologijama koje jačaju nacionalnu sigurnost SAD-a i suradnju s ministarstvom obrane.

'Događa se tehnološka tranzicija, a nedavni događaji poput rata u Ukrajini naglasili su praznine u trenutnim obrambenim sustavima. U tijeku su veliki napori za modernizaciju kako bi se unaprijedila američka obrambena tehnologija i izgradila nova generacija vojnih sustava', rekao je Reutersu Shaun Maguire, partner u Sequoi.

'Apetiti su se značajno promijenili otkad smo počeli 2015. godine', rekao je u izvješću Brandon Tseng, suosnivač i predsjednik ShieldAI-ja, tvrtke koja proizvodi borbene pilote i bespilotne letjelice s umjetnom inteligencijom (AI). 'Te smo (se) godine ponudili investitorima i svih 30 nas je odbilo. Onda Rusija napadne Ukrajinu i odjednom su svi zainteresirani', ustvrdio je.

Obrambena tehnologija, poput prije umjetne inteligencije, mogla bi se pokazati imunom na pad financiranja koji je nedavno pogodio svijet startupa, navodi se u izvješću.