peruško i weber u ofenzivi

Kreće 'mini Dayton' u Agrokoru, na koliko otpisa će pristati dobavljači?

06.03.2018 u 13:03

Bionic
Reading

Nova izvanredna uprava Agrokora, na čelu s Fabrisom Peruškom i Irenom Weber, danas počinje ozbiljne pregovore s vjerovnicima kako bi pokušali iskristalizirati to u kojem smjeru će krenuti konačan nacrt nagodbe

Predstavnici vjerovničkog vijeća sa svojim savjetnicima ovaj će se tjedan navodno okupljati na javnosti nepoznatoj lokaciji te će bistriti svoje zahtjeve prema Agrokoru

Tako će biti nastavljeno djelo Ante Ramljaka jer je u tjednu kada je on dao ostavku trebao početi taj 'mini Dayton'.

Veliki je misterij što će predložiti dobavljači i s kojih startnih pozicija kreću s obzirom na to da im je Ramljak u prvotnom nacrtu nagodbe ponudio naplatu od 50 do 60 posto starih dugova, dok bi se po prijedlogu iz zadnjih dana Ramljakove uprave trebali naplatiti u prosječnom iznosu do 80 posto, što uključuje pretvaranje potraživanja u vlasničke udjele u 'novom Agrokoru', javlja Jutarnji list. 

Podsjetimo, prijedlog za otpis 50 posto starih dugova razbjesnio je dobavljače, pogotovo Maricu Vidaković iz Kraša, koja je pred novinarima poderala nacrt Ramljakove nagodbe. 

Zanimljivo će biti i doznati kako će biti tretiran dug rovinjske Adris grupe, čiji je najveći pojedinačni dioničar Ante Vlahović kreditirao Ivicu Todorića s milijardu kuna. Adris se naime pobunio zbog tretmana imatelja obveznica i banaka koje su Agrokoru dale roll-up kredit i osporio njihove tražbine pred Trgovačkim sudom. 

  • +18
Predstavljanje novog izvanrednog povjerenika za Agrokor Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek

Ni na kakav otpis neće pristati ni Atlantic grupa Emila Tedeschija. Ta je tvrtka prošli tjedan objavila kako će se sav njezin dug tretirati kao 'granični dug' i nije upitno hoće li se sav naplatiti, već je upitna samo dinamika njegove otplate. 

'Nakon dolaska izvanredne uprave Atlantic je do danas naplatio 41,8 milijuna kuna starog duga, a preostali dio od 96 milijuna kuna tretira se kao granični dug koji bi, prema dogovoru s izvanrednom upravom, trebao biti u potpunosti naplaćen', poručeno je iz Atlantica.

Više detalja o smjeru pregovora i nacrtu nagodbe Peruško će otkriti u utorak na brifingu za novinare koji će se održati u novom sjedištu Agrokora na Žitnjaku. 

  • +15
Sastanak privremenog povjereničkog vijeća za Agrokor Izvor: Cropix / Autor: Davor Pongracic / CROPIX