SASTANAK U HBOR-U

Kovačev ostao u fotelji, stopiran kredit Digitelu

Bionic
Reading

Nadzorni odbor Hrvatske banke za obnovu i razvitak na sjednici u srijedu poslijepodne nije razmatrao sporan slučaj odbijanja zahtjeva kredita šibenskom proizvođaču brodova NCP grupi, ali je, kako neslužbeno saznaje Poslovni dnevnik, povukao pravo korištenja ranije odobrenog kredita tvrtki Digitel komunikacije.

Sudionici sastanka potvrdili su Poslovnom dnevniku da točka o 10 milijuna kuna kredita za Šibenčane nije niti bila predviđena dnevnim redom, no da nije isključeno da se ta tema analizira na idućim sjednicama NO-a, s obzirom da je iz NCP-a najavljena tužba zbog uvredljivog ponašanja HBOR-a i sugeriranja njihovom partneru da u Hrvatskoj pronađu drugo brodogradilište za taj projekt jer je NCP u problemima i pred stečajem.

Ministar poduzetništva Gordan Maras javno je prozvao Upravu HBOR-a nezadovoljan načinom rada u državnoj razvojnoj banci. Ostali ministri zasad ga u tom konkretnom slučaju nisu poduprli. Razmatran je, pak, 35 milijuna kuna težak kredit Digitelu odobren bez suglasnosti NO-a u prosincu. Problem u tom slučaju bili su nepovoljni uvjeti osiguranja. Iskorištena je, kako se doznaje, mogućnost da ga se naknadno povuče suglasnost, što je i predviđeno samim ugovorom.