PREMIJERKA OKUPLJA BANKARE

Kosor traži niže kamate ili uvodi harač bankama

JADRANKA KOSOR

JADRANKA KOSOR

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Premijerka Jadranka Kosor okupit će ovaj tjedan čelne ljude svih banaka u Hrvatskoj i upozoriti ih da snize sramotno visoke kamate. U suprotnom, Vlada razmišlja o uvođenju 'bankarskog poreza', doznaje Vjesnik

Tema razgovora trebala bi biti upozorenje bankarima da počnu spuštati kamatne stope jer građani sve teže žive i otplaćuju rate kredita, a i (pre)visoke stope koče i ulagače i investicije. Premijerka Kosor će, prema Vjesnikovim saznanjima, upozoriti bankare da što prije počnu spuštati kamatne stope na sve vrste kredita.

Ne učine li to, u Banskim dvorima se ozbiljno razmišlja o uvođenju nameta jednakog 'mađarskom modelu'. Do razgovora na tu temu došlo je nakon sastanka s članovima Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) prošlog petka, koji su se također žalili na poslovanje bankarskog sektora koji, unatoč odličnom poslovanju u prošloj godini, kada su ostvarili dobit prije oporezivanja u visini 4,6 milijardi kuna, nije učinio ništa za gospodarstvo i građane. Lanjska dobit je, inače, gotovo 400 milijuna kuna viša nego godinu prije.

Što se tiče prijetnje o uvođenju 'mađarskog modela', predsjednica Vlade još prošlog ljeta pokušala je uvesti porez bankama, ali popustila je pod prijetnjom bankara iz četiriju najvećih banaka da će to dovesti građane na prosjački štap, tj. bankari bi svoje troškove prelili na svoje komitente. Kao što su prebacili i valutni rizik, odnosno deviznu klauzulu koju plaćaju građani. To su najviše platili oni koji su podigli kredite u švicarskim francima. Istina, želja za uvođenjem oporezivanja banaka prošlog ljeta bila je inspirirana visokim proračunskim deficitom, za čije bi krpanje dobro došlo 1,9 milijardi kuna koje bi se ulile u proračun.

Ta je inicijativa posvađala i ekonomske savjetnike predsjednice Vlade. Borislav Škegro bio je protiv, a Željko Lovrinčević za namet bankarskom sektoru. Potrebno je napomenuti da je i guverner Hrvatske narodne banke (HNB) bio protiv. Prošle jeseni, kada je bilo jako blizu uvođenje poreza bankama, i brojni političari su se medijski oglasili, pa su tako svoje protivljenje u ime SDP-a izrekli i predsjednik stranke Zoran Milanović, ali i glavni ekonomski strateg Branko Grčić.

Od vladajućih, iz HDZ-a nije bilo jedinstvenog mišljenja, dok je glavni koalicijski partner - HSS, odnosno njegov prvi čovjek Josip Friščić kazao da je on za porez bankarskom sektoru jer su svi ostali dali svoj doprinos rješavanju krize.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi