PRODAJA BRODOGRADILIŠTA

Kosor stopirala odgodu za predaju ponuda

27.09.2009 u 18:24

Bionic
Reading

Nakon što je za to doznala iz medija, predsjednica Vlade kratko je i jasno kazala suradnicima da to ne dolazi u obzir jer bi odgoda, ma koliko bila kratka, izazvala sumnje u transparentnost i zakonitost velikog privatizacijskog projekta

'Bilo bi nemoguće izbjeći optužbe da se rok pomiče da bi se natječaj namjestio za nekoga, što bi, pak, samo pridonijelo tome da ionako visoka percepcija korupcije u Hrvatskoj još više poraste. Odgoda bi negativno odjeknula i na međunarodnoj sceni. Kako bismo uopće objasnili Europskoj komisiji da pomičemo rok kako bi neki koji nisu stigli ispuniti uvjete dobili dodatno vrijeme?' argumentacija je kojom je premijerka zaključila priču što je preplavila medije, piše Večernji.hr.

HFP je, pak, danas odlučno demantirao bilo kakve špekulacije o odgađanju roka za ponude. No istodobno ne demantiraju činjenicu da se na tome radilo. U priopćenju među ostalim tvrde: 'Bilo je upita pojedinih potencijalnih investitora o mogućnosti produženja roka za predaju ponuda da bi mogli obaviti detaljnije 'dubinsko snimanje'... HFP je o toj mogućnosti proveo anketu među svima koji su otkupili ponudbenu dokumentaciju, međutim utvrđeno je da je prvotno vrijeme trajanja natječaja dovoljno.'

No anketu su provodili u petak poslijepodne - četiri dana prije roka, a bilo kakva odgoda morala je biti najavljena osam dana prije. Riječ je o brzopletom i neprimjerenom pokušaju odgode koji je pokazao neozbiljnost državnih institucija, što potvrđuju i zainteresirani.

'To je pravi skandal. Nazvali su petak, nisu se ni predstavili, samo su rekli da zovu iz HFP-a te kazali neka pošaljemo faksom suglasnost o odgodi, a nisu rekli ni kamo da ga pošaljemo. Još sam u šoku', izjavio je danas Blaž Buble, direktor Propele, vlasnika Filipa Zeptera koji je otkupio natječajnu dokumentaciju za brodogradilište Kraljevica.

'Mi smo ozbiljna kompanija, no nismo više sigurni na kakvo tržište ulazimo i što možemo očekivati. Prije mjesec i pol dana predložili smo da se rok produži, no tada nitko nije reagirao. A sada, iako smo se spremili, ne znam što ćemo na kraju odlučiti i hoćemo li predati ponudu jer više ništa nije jasno', ogorčeno je objašnjavao B. Buble.

Mijo Opačak, direktor tvrtke Feliks regulacija zainteresirane za brodogradilište 3. maj, mislio je da je sve odgođeno jer, kazao je, tako su mu rekli telefonom. Prema nekim informacijama, upravo zbog odbijanja Zeptera odgoda nije uspjela jer je bila potrebna suglasnost svih. Iako je leđa za neuspjelu odgodu podmetnuo HFP, ostaje nedoumica tko je, što i zašto pokušavao.