GOSPODARSKA KOALICIJA

Kosor Karamarku nudi 'krv, znoj i suze'

  • Autor: L. Filipović
  • Zadnja izmjena 11.09.2014 13:37
  • Objavljeno 11.09.2014 u 13:24
darinko kosor, tomislav karamarko

darinko kosor, tomislav karamarko

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek

Jedini je motiv ulaska HDZ-a i HSLS-a u politički 'brak' izrada zajedničkog gospodarskog programa kako bi se spasila zemlja u predbankrotnom stanju. Barem tako tvrde stranački šefovi Tomislav Karamarko i Darinko Kosor. Liberali su tu u prednosti jer već imaju gotov paket reformskih mjera dok ga HDZ-ovci uz pomoć njemačkih ekonomista još uvijek rađaju

HSLS-ovci u koaliciju ulaze s gospodarskim programom napisanim za parlamentarne izbore 2011. Na njegovu predstavljanju rečeno je kako on nudi 'krv, znoj i suze, ali i na kraju pobjedu'

Protekle tri godine donekle su navukle prašinu i paučinu na pojedine njegove dijelove, neke mjere više nisu aktualne jer ih je vladajuća koalicija već provela, ali dobar dio je još uvijek iskoristiv.

Liberali se ukratko zalažu za radikalno rezanje javne potrošnje. Smatraju kako samo na taj način fiskalna politika može dati svoj obol za gospodarski oporavak i povećanje konkurentnosti kao osnovnom preduvjetu za porast izvoza.


HSLS-ovci su za uvođenje jedinstvene stope poreza (flat tax) od 23 posto, fiskalnu decentralizaciju tako da više poreznih prihoda ide u kase lokalnih jedinica, snažno smanjenje proračunskih rashoda, i to kroz rezanje mase plaća, mirovina, rashoda za zdravstvo i socijalu.

Prije tri godine, napisali su i kako su za gašenje županija i uvođenje regionalnog ustroja s četiri regije – Slavonija, Središnja Hrvatska, Istra i Primorje, Dalmacija i Grad Zagreb. Nakon toga smanjivali bi broj gradova i općina.

Nakon svih tih mjera rast BDP, najavljivali su HSLS-ovci, trebao bi biti šest posto.

Gostujući sinoć u HTV-ovu Dnevniku 3, Darinko Kosor rekao je kako je dogovor s Karamarkom da se sve bitne reforme moraju provesti u prvih šest mjeseci od dolaska koalicije na vlast.

U medijima su se pojavila nagađanja kako će budući ministar gospodarstva biti Josip Budimir, HSLS-ov ekonomski strateg. U razgovoru za tportal.hr on je poručio kako je sada neozbiljno govoriti o tome.

'U dosadašnjim razgovorima s HDZ-om uopće nismo raspravljali o tome. Glupo je na takav način gledati na našu koaliciju. A ako već hoćemo na sve gledati kroz taj nesretni trgovački aranžman, moja stranka ima toliko malu težinu na političkom tržištu da nema nikakve logike da mi bilo što tražimo', rekao je Budimir.

Na pitanje što je iz HSLS-ova gospodarskog programa prihvatljivo HDZ-u i na čemu će njegova stranka posebno inzistirati, Budimir je odgovorio kako su tek načelno razgovarali o zajedničkom ekonomskom programu.

'Nismo još ništa u detalje izbrusili. Dogovor je da ćemo to napraviti kad oni definiraju svoje politike, za što su angažirali institut iz Münchena. S obzirom na to da nas tek čekaju ozbiljni razgovori, bilo bi pogrešno da šaljemo preko medija poruke što su neki naši uvjeti. Moramo zajednički istupati, a ne komunicirati preko novina kao što to rade stranke vladajuće koalicije', rekao je Budimir.

I dok HSLS ulazi u koaliciju s jasnim stavovima kad je riječ o ekonomiji, HDZ tu ne stoji najbolje. Bez obzira na angažiranje njemačkih eksperata, jedino što su dosad HDZ-ovci ponudili na tom polju je nejedinstvo.

Struja na čelu s Martinom Dalić i Domagojem Ivanom Miloševićem bliža je liberalnim idejama Darinka Kosora, što se ne može reći za suprotni tabor koji predstavljaju saborski zastupnik Gordan Marić i nestranački čelnik Odbora za gospodarstvo Marko Kolaković. Ta konzervativnije struja više je za državni intervencionizam.

Ulazak u koaliciju s HSLS-om mogao bi se protumačiti i kao priklanjanje dosad neopredijeljenog Karamarka za liberalne ili libertarijanske ideje u HDZ-u.

HSLS-ove zvijezde

Osim Budimira koji se spominje kao budući ministar gospodarstva, HSLS ima još nekoliko zvučnih imena. Na čelu stranačkog Odbora za pravosuđe je odvjetnik Marijan Hanžeković, prodekan Pomorskog fakulteta u Rijeci Čedomir Dundović vodi Odbor za promet, pomorstvo i veze, a za energetiku je zadužen Jasminko Umičević, dugogodišnji naftni konzultant i bivši zamjenik direktora Ine. Blizak HSLS-u je i Vladimir Ferdelji, bivši direktor Elektrokontakta, trenutačno nestranački zastupnik u zagrebačkoj Gradskoj skupštini.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!