Ramljakovo mjesečno izvješće:

'Konzum i Tisak u uzlaznom trendu, prihod od trgovine probio 13 milijardi kuna'

10.01.2018 u 15:29

Bionic
Reading

U srijedu je objavljeno novo mjesečno izvješće o radu izvanredne uprave Agrokora koje se odnosi na razdoblje od 11. prosinca 2017. godine do 10. siječnja 2018. godine. Prihodi Konzuma u Hrvatskoj i Tiska iznad su očekivanih razina, što su dobre vijesti jer su upravo te dvije kompanije vukle cijeli koncern u minus

Konzum je ostvario bolji prihod, maržu, broj kupaca i EBITDA (operativnu dobit) u odnosu na očekivanja, što je sve rezultat rada u prethodnim mjesecima. Na tragu Konzuma je i poslovanje Tiska koji je proširio svoju ponudu novim asortimanom, što je dovelo do bolje bruto marže i EBITDA. Smanjenje troškova je velikim dijelom utjecalo na pozitivne trendove u EBITDA, a s povratom prihoda realizirana je i očekivana profitabilnost.

Prihod grupe maloprodaja i veleprodaja od siječnja do studenog prošle godine iznosio je 13,4 milijarde kuna. 

Kompanije iz poslovne grupe Prehrana u studenom bilježe rast prihoda od prodaje i operativne dobiti (EBITDA) u skladu s očekivanjima. Jedan od ciljeva bilo je povećanje razine zaliha, kao priprema za blagdansku sezonu u prosincu. Tijekom studenog lansirano je nekoliko inovacija u segmentima smrznute hrane i ulja. Kompanije su nastavile s kontinuiranim poboljšanjem efikasnosti poslovanja smanjenjem troškova, optimizacijom proizvodnog portfelja i analizom profitabilnosti kupaca i dobavljača, piše u izvješću. 

U poslovnoj grupi Poljoprivreda u studenom se posebno ističe rast prihoda od prodaje PIK-a Vinkovci, uslijed povećanja prodaje prasadi i junećeg mesa, ratarskih proizvoda i boljeg prinosa šećerne repe od očekivanog. EBITDA marža je značajno viša u usporedbi s prethodnim mjesecima 2017. godine, što je posljedica optimizacije troškova svih poljoprivrednih tvrtki, kao i izvrsnih pokazatelja stočarske proizvodnje, visokih prinosa poljoprivrednih kultura i visoke profitabilnosti farmi.

Prijedlog nacrta strukture nagodbe koji su predstavili savjetnici izvanredne uprave i izvanredni povjerenik javno je objavljen 20. prosinca. Nacrtom prijedloga strukture nagodbe predstavljen je put i sljedeći koraci potrebni kako bi postupak izvanredne uprave Agrokora mogao biti uspješno završen nagodbom u zakonom predviđenom roku. Svi detalji vezani uz prijedlog nacrta strukture nagodbe nalaze se i na posebnoj podstranici.

Ante Ramljak Izvor: Pixsell / Autor: Davor Visnjic

Na e-oglasnoj ploči Trgovačkog suda u Zagrebu 13. prosinca 2017. godine objavljene su izmjene i dopune prijavljenih tražbina. Osim osporavanja od strane izvanredne uprave, zasad je zaprimljeno 29 podnesaka osporavanja od strane 15 drugih vjerovnika, čime je osporeno 45 tražbina, i to onih tražbina koje je priznala izvanredna uprava. Drugi vjerovnici su dodatno osporili ukupno 13,1 milijardu kuna tražbina.

Struktura tražbina s kojima se ulazi u nagodbu iznimno je kompleksna - oko 5700 hrvatskih i stranih vjerovnika prijavilo je oko 12.000 tražbina koje su povezane s različitim redom naplate, kao i pravnim i činjeničnim okolnostima. Vrijednost priznatih tražbina je oko 41,5 milijardi kuna, dok je ukupna vrijednost osporenih tražbina oko 16,5 milijardi kuna.

Procjenjuje se da je iznos priznatih dugovanja prema trećima, dakle bez međusobnih potraživanja kompanija unutar sustava Agrokor, veći od 5,5 milijardi eura, od kojih se 4,5 milijardi eura odnosi na tražbine iz razdoblja prije pokretanja postupka izvanredne uprave, a 1,1 milijarda eura na financiranje sa statusom najstarije tražbine.

  • +10
Vidaković poderala nacrt plana nagodbe za Agrokor Izvor: Pixsell / Autor: Robert Anic/PIXSELL