prevelik pritisak države

Konzultant Damir Sertić ipak neće u Upravu Podravke, što će se rasplesti danas?

30.06.2017 u 06:41

Bionic
Reading

Privatni konzultant Damir Sertić ipak neće ući u Upravu Podravke. Za tu odluku doznalo se tek nekoliko dana prije Glavne skupštine dioničara Podravke koja se održava danas

Skupština Podravke trebala bi izglasati proširenje Uprave na šest članova. 'Sertić neće ući u Upravu, a zasad se ne zna tko će stati na njegovo mjesto', doznaje tportal iz dobro upućenih izvora bliskih Podravki.

Prema informacijama koje je ranije objavio Podravski list, Sertić navodno nije izdržao pritisak države koja se usprotivila njegovu imenovanju.

'Sertić je savjetovao prethodnu upravu i njezina šefa Zvonimira Mršića i u nekoliko je godina na tom poslu navodno okrenuo oko dva milijuna Podravkinih kuna. Osim te, za državu sporne suradnje, Sertiću je otežavajuća okolnost što je navodno bio zainteresiran za to da kao član Uprave bude zadužen za kadroviranje, što bi bio presedan jer je taj resor oduvijek bio u rukama šefa Uprave', piše Podravski.

U Upravi Podravke sjede šef Marin Pucar te Ljiljana Šapina i Hrvoje Kolarić iz državne 'kvote' te Davor Doko iz 'kvote' mirovinaca kojoj bi se uskoro trebao pridružiti i Marko Đerek iz Plive.

Podsjetimo, odluka o novom sastavu Uprave Podravke donosila se krajem veljače uz dosta natezanja između mirovinskih fondova i Vlade. Sjednica Nadzornog odbora na kojoj je za novog šefa izabran Marin Pucar trajala je dva dana. 

Iako država u Podravci ima samo 25 posto dionica, doznalo se da je ministar državne imovine Goran Marić u toj situaciji dobio odriješene ruke od premijera Andreja Plenkovića.

Konačno, mirovinci su morali prihvatiti Pucara na čelu Podravke, ali su uspjeli ispregovarati proširenje Uprave za dva člana - to su mjesta predviđena za Đereka, i nakon Sertićeva odustajanja - nekog drugog. 

Kako do promjene statuta, a time i brojnog stanja u upravi, ne može doći bez 75 posto dioničarskih glasova, koliko sami nemaju ni mirovinci niti država, danas su moguća dva  scenarija – ili će se država i obvezni mirovinski fondovi uspjeti dogovoriti o cjelovitom sastavu Podravkine uprave ili će prijedlog statutarnih izmjena pasti na glasovanju.

  • +6
Pucar i Plenković su nedavno otvorili novu Belupovu tvornicu u Koprivnici Izvor: Cropix / Autor: Zeljko Hajdinjak / CROPIX