NADZORNI ODBOR NIJE GOTOV

Marić nametnuo svog čovjeka na čelo Podravke: Pucar novi šef

23.02.2017 u 07:14

Bionic
Reading

Iako je u utorak kao naizgledniji kandidat za šefa Podravke slovio Gordan Kolak, bivši direktor tvrtki Dok-ing i King ICT, čini se da je na pomolu obrat, o kojem svjedoči jučerašnja maratonska sjednica Nadzornoga odbora, u kojem većinu imaju mirovinci. Novi šef Podravke vjerojatno će biti Marin Pucar, što ujedno znači pobjedu ministra državne imovine Gorana Marića, čiji je Pucar čovjek. Zanimljivo, država u Podravci ima samo 25 posto dionica, a tportal neslužbeno doznaje da je ministar Marić u ovoj situaciji dobio odriješene ruke od premijera Andreja Plenkovića

Odlučeno je tako na sjednici Nadzornog odbora koja se održavala u srijedu te je trajala do dugo u noć, nakon čega je donesen zaključak da će ona nastaviti i u četvrtak kako bi se dogovorili preostali članovi Uprave. Osim Pucara u srijedu je dogovoreno da u Upravu Podravke kao član Uprave za finacije ulazi i Davor Doko, koji je inače zaposlenik AZ mirovinskog fonda. 

Mirovinski fondovi i država proteklih su dana vodili žestoku bitku oko toga tko će biti novi šef koprivničkog prehrambenog giganta, a izgleda da je država odnijela pobjedu. Ministar državne imovine Goran Marić u utorak se obrecnuo na sad bivšeg predsjednika Uprave Zvonimira Mršića, predbacujući mu da ga je dovela politika, a oni će sad na čelo Podravke postaviti 'kvalitetne i kompetentne' ljude kakve zaslužuje takva velika kompanija. Zatim je na pitanje hoće li Mršić biti smijenjen, s obzirom na odlične poslovne rezultate u prošloj godini, izjavio: 'Skupština nije razgovarala o rezultatima niti je imala uvid u njih.' 

Pucar, rođenjem Zadranin i član HSS-a, do rujna prošle godine bio je direktor Zvečeva. Međutim napustio je taj položaj kako bi završio doktorski studij na temu strategije upravljanja brendovima. Pucara je za šefa Podravke navodno želio Marić - oni se znaju iz nogometnih dana, kada je Pucar igrao u NK-u Zadar, a Marić je bio nogometni sudac. O mogućem Pucarovu zasjedanju na čelo Podravke tportal je pisao prije nešto više od mjesec dana.

Pucar je u Zvečevo došao 2012. Karijeru u Podravci počeo je 2001., a pod svjetla reflektora dolazi nakon što je buknula afera Spice. Tada je njega i Miroslava Vitkovića Nadzorni odbor ovlastio da vode Podravku, nakon što su uhićeni ostali članovi Uprave. 

Diplomirao je na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu, a karijeru je počeo u Gavriloviću te je prošao put od trgovačkog putnika do menadžera. Dok je vodio Zvečevo, realizirao je zapažen posao proizvodnje čokolada za najveći britanski trgovački lanac Tesco. Sličan posao ostvario je i s još dva manja britanska trgovačka lanca. 

Glavna skupština Podravke sastala se u utorak kada su imenovana četiri nova člana Nadzornog odbora (NO) Podravke. U NO su ušla tri predstavnika države, Luka Burilović, Marko Kolaković i Slavko Tešija te predsjednik RBA mirovinskog fonda Damir Grbavac.

Podsjetimo, državni Centar za restrukturiranje i prodaju (CERP) tražio je da se u NO koprivničke tvrtke uvrsti, uz Burilovića, Tešiju i Kolakovića, i Sandra Fuček Šanjić, ali ona je na kraju otpala.

Nadzorni odbora čine predstavnici mirovinaca Dubravko Štimac (predsjednik NO-a), Petar Vlaić, Dinko Novoselec i Damir Grbavac, tri predstavnika države Burilović, Kolaković i Tešija, neovisni stručnjak Petar Miladin dok je Ksenija Horvat predstavnica radnika.