NADZORNI ODBOR

'Končaru, izjasni se! Imaš li ozbiljne namjere s Uljanikom ili ne?'

30.11.2018 u 12:28

Bionic
Reading

Članovi Nadzornog odbora Uljanika pozvali su u petak Danka Končara i njegovu tvrtku Kermas energiju da se definitivno izjasne jesu li ozbiljni u namjeri da budu strateški partneri Uljanika ili da jasno kažu da ih ta uloga ne zanima, izjavio je novinarima po završetku sjednice član Nadzornog odbora Samir Hadžić

"Ako uistinu želi biti strateški partner, neka svoju ozbiljnost pokaže djelima jer radnici Uljanika više nemaju dane nego sate. Tražimo da ili nađe svoj interes u tom planu ili, ako ne, da se izjasni", rekao je Hadžić.

Naime, iako su u najnovijem Planu restrukturiranja, kako tvrde radnici, "posloženi svi izračuni", Uljanik je opet na početku zbog strateškog partnera Danka Končara.

"Nakon promjene Uprave, nakon rada te Uprave na novom planu restrukturiranja i nakon što smo od ministra čuli da u koncepciji tog novog plana i 'matematika' konačno odgovara, mi se opet nažalost nalazimo na početku i na korak od štrajka zbog strateškog partnera", istaknuo je Hadžić, dodavši kako su "svi ostali dionici bitke za Uljanik pošteno odradili svoj dio posla".

Stoga je još jednom pozvao strateškog partnera da se, kad to već nije učinio u proteklih osam mjeseci, konačno izjasni je li spreman uključiti se i ispuniti bar onaj minimalni dio, odnosno ući kao strateški partner i omogućiti nastavak proizvodnje, isplate plaće radnicima te izbjegavanje tragičnih posljedica po Uljanik do kojih bi novim štrajkom sigurno došlo.

Radnici Uljanika danas će odlučiti hoće li od sljedećeg tjedna ponovno krenuti u štrajk.

"Mi nemamo više dane, već sate i stoga ga pozivamo da već danas, ne riječima već djelima, iskaže je li ozbiljno zainteresiran za ulazak u Uljanik ili ako to nije, da i u tome bude jasan, i neka nas riješi te muke", zaključio je član Nadzornog odbora Samir Hadžić u izjavi za novinare.

Bivša Uprava i Nadzorni odbor Uljanika su krajem ožujka ove godine za strateškog partnera izabrali Kermas energiju, tvrtku u vlasništvu Danka Končara.

Na prethodni plan restrukturiranja koji je napravila bivša Uprava na čelu s Gianni Rossanda Europska je komisija u srpnju dala 75 primjedbi, a koncept novog plana restrukturiranja nedavno je Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta i ministru Darku Horvatu predstavila nova uprava na čelu s Emilom Bulićem.

  • +18
Radnici Uljanika Izvor: Pixsell / Autor: Dusko Marusic/PIXSELL

Taj je koncept u Ministarstvu predstavljen u utorak, nakon čega je ministar Horvat poručio kako će, prije nego se donese zaključak je li koncept prihvatljiv ili ne, "Uprava Uljanika morati odgovoriti tko su to vjerodostojni partneri koji mogu, zajedno s državom, isfinancirati ovakav program restrukturiranja". 

"Bez tog jasnog i potentnog, potencijalnog ili konačnog strateškog partnera svako slanje programa u Bruxelles je bespotrebno. Država u ovom trenutku niti želi, a niti može financirati stopostotni iznos restrukturiranja", rekao je Horvat u utorak.

Predsjednik Uprave Uljanika Bulić tom je prigodom na upit koji je od strateških partnera najizgledniji i koliko ih je u igri odgovorio kako postoji službeno odabran strateški partner, koji je i partner u restrukturiranju, a da je Uprava otvorena za dijalog sa svim zainteresiranim partnerima koji mogu i imaju namjeru podržati program restrukturiranja.

Dan poslije, u srijedu iz Bruxellesa je ministar poručio da Vlada još nije sigurna ima li Uljanik potentnog strateškog partnera koji financijski može pratiti dinamiku restrukturiranja.

I tom je prigodom ponovio kako postoje dva vrlo konkretna prijedloga, dvije renomirane grupacije koje grade brodove i koje su u svom poslovanju osigurale kontinuitet brodogradnje. "Talijanski Fincantieri i ukrajinski Smart Holding imaju vrlo jasne odrednice koje u ovom trenutku usuglašavamo da bismo im u jednom trenutku omogućili ulazak u 'data room' i dubinsko snimanje svih procesa i konkretne financijske situacije u 3. maju i Uljaniku, a da bi oni dali relevantnu ponudu na koju bi uprava i Vlada pristali. To bi bio dobar i jasan znak eventualnog početka restrukturiranja brodogradnje i u Puli i u Rijeci", rekao je Horvat u srijedu.