95. OBLJETNICA TVRTKE

Končar u mjesec dana ugovorio 80 milijuna eura vrijedne poslove

25.01.2016 u 15:08

Bionic
Reading

Končar Elektroindustrija idućih godina planira ostvarivati stope rasta od pet do sedam posto, istaknuo je u ponedjeljak na proslavi 95. obljetnice te kompanije predsjednik Uprave Darinko Bago, kazavši da je samo u prvih mjesec dana ove godine ugovoreno više od 80 milijuna eura vrijednih poslova

'Stope rasta od pet do sedam posto znače ulaganje u proizvodnju i povećanje učinkovitosti te brigu o zaštiti okoliša i ljudima, koji su temelj rasta i razvoja Končara', rekao je Bago.

Kao dva najveća posla u posljednjih godinu dana istaknuo je trafostanicu Plat i posao izrade niskopodnih vlakova za Hrvatske željeznice. Važnim smatra i ugovaranje posla za Hidroelektranu Vranduk u BiH te dvije hidroelektrane, koje su ugovorene početkom ove godine u Keniji i Južnoj Americi.

'U prvih mjesec dana ove godine ugovorili smo poslove vrijedne više od 80 milijuna eura', izjavio je Bago.

Na pitanje novinara kako komentira najavu nove Vlade o privatizaciji državnih tvrtki koje nisu strateške, Bago je odgovorio da je čuo da se govori o aktiviranju imovine koja nije u funkciji.

'A za Končar bi bila uvreda da se kaže da kapital koji je državni, u Končaru nije u funkciji, imajući u vidu dobit koju tvrtka ostvaruje. Imovina države u Končaru u vrlo je velikoj funkciji. No, ako država odluči privatizirati Končar i prodati svoj udio, to je njezino suvereno pravo, a mi ćemo kao menadžment, u skladu sa svojim ovlastima, onaj dio uloge koji imamo morati odraditi', izjavio je Bago.

Na pitanje što u investicijskom smislu očekuje od nove Vlade, Bago je odgovorio kako ga veseli najavljeno ulaganje u energetiku. Tu se Končar prepoznaje, rekao je. Drugo je porast izvoza, s čime je, istaknuo je, vrlo zadovoljan i kao predsjednik Hrvatskih izvoznika, udruge čiji je cilj da snažnije pridonese razvoju Hrvatske i gospodarstva.

Povijest Končara seže u 1921. godinu, točnije 24. siječnja te godine, kada je osnovana Elektra, tvrtka koja te godine prelazi u vlasništvo Grupe Siemens i pod tim imenom djeluje do kraja Drugoga svjetskog rata. Od 1946. do 1990. tvrtka je djelovala pod imenom Rade Končar, a od 1. siječnja 1991. organizirana je kao dioničko društvo Končar-Elektroindustrija

Tisuće isporučenih energetskih, distributivnih, specijalnih i mjernih transformatora, generatora, trafostanica, lokomotiva, vlakova i drugih proizvoda u više od sto zemalja dokaz su dostignuća Grupe Končar, istaknuto je među ostalim na prigodnoj svečanosti.

U povodu 95. obljetnice Končara dodijeljne su nagrade najboljim studentima Tehničkog veleučilišta u Zagrebu te donacija Klinici za dječje bolesti u Zagrebu.