PRIVATIZACIJA ŠKVEROVA

Končar obišao brodogradilište 3. maj

28.08.2009 u 20:00

Bionic
Reading

Iako još nije pristigla nijedna ponuda za kupnju hrvatskih brodogradilišta, zainteresirani su već počeli obilaziti škverove. Svi koji su za 15.000 kuna otkupili dokumente, imat će pravo i na uvid u poslovanje škverova. Neki su već krenuli u obilazak, a među prvima su ih dočekali - sindikati

Potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva, rada i poduzetništvaDamir Polančec izjavio je jučer za Dnevnik 3 HTV-a da postoji ozbiljnozanimanje za privatizaciju hrvatskih brodogradilišta, u svakom slučajuveće nego što su mnogi zloguki proroci najavljivali. Napomenuvši da suneke tvrtke otkupile ponudbenu dokumentaciju nije htio reći o kojim jetvrtkama riječ, ali je dodao da je javnosti poznato koje su to tvrtke.

Danko Končar, vlasnik tvrtke Kermas ulaganja koja je jedan od kandidata za privatizaciju pet hrvatskih brodogradilišta, u 3. maju je razgovarao s predstavnicima radničkih vijeća i sindikalnih središnjica, piše HRT.

Kako je nakon sastanka izjavio predsjednik podružnice Sindikata metalaca Hrvatske Juraj Šolić, načelno je dogovoreno da se Končaru pošalje nacrt teksta socijalnog sporazuma, koji bi tako postao i dio njegove ponude. Od Končara traže i da radnicima 3. maja za jednu kunu prepusti 25 posto dionica društva, i to nakon dokapitalizacije.

'Budući da je Končar zainteresiran za nastavak brodograđevne djelatnosti, za sada nema razloga da mu ne vjerujemo, no u svemu smo vrlo oprezni', izjavila je nakon sastanka predsjednica Radničkog vijeća brodogradilišta Nada Jelinić-Starčević. Končar je prije najavio da kani održati brodogradnju i što višu moguću zaposlenost. Dodao je da zato i uzima radnike kao partnere u svoj konzorcij, da upravljanjem postignu zajedničke ciljeve.