VELIKI PLANOVI

Končar najavio nove akvizicije i skok prihoda na 760 milijuna eura

19.12.2022 u 12:55

Bionic
Reading

Predsjednik Uprave Grupe Končar Gordan Kolak na tradicionalnom godišnjem susretu s novinarima predstavio je najznačajnije poslovne aktivnosti regionalnog lidera u proizvodnji opreme i postrojenja za proizvodnju, prijenos i distribuciju električne energije u tekućoj godini te strateške projekte i planove za 2023. godinu

Govoreći o poslovnim trendovima u ovoj godini, Kolak je naglasio snažan rast prihoda i profitabilnosti, usmjerenost na izvozna tržišta te nastavak investicijskog i razvojnog ciklusa s posebnim naglaskom na ljude i održivi razvoj.

Očekuje se da će konsolidirani prihodi Grupe u ovoj godini dosegnuti 5,1 milijardu kuna (675,9 milijuna eur) što je 46,4 posto više nego prošle godine. Na temelju dobre ugovorenosti s kojom Končar završava ovu godinu za iduću godinu planiraju se prihodi veći od 760 milijuna eura.

Stanje ugovorenih poslova na kraju 2022. godine procjenjuje se u iznosu od oko 1 milijarde eura. Ugovoreni poslovi za realizaciju u 2023. godini procjenjuju se u iznosu većem od 610 milijuna EUR-a, što ukazuje da ugovoreni poslovi čine više od 80 posto planiranih prihoda od prodaje proizvoda i usluga.

Izvoz i dalje dominira u ukupnim prihodima i to prije svega u zemlje Europske unije. Zemlje u kojima se planira najveći dio od planiranih 434 milijuna eura prihoda iz inozemstva su Švedska, Njemačka, Španjolska te Austrija. U odnosu na prethodne godine značajnije je povećan plan izvoza na tržište Norveške, prije svega uslijed integracije Dalekovoda u Grupu Končar.

Uz povećanje prihoda, jedan od četiri strateška cilja u usvojenoj strategiji je ulaganje u razvoj proizvoda, razvoj tehnologija i proizvodnih kapaciteta, kao preduvjet za ostvarivanje postavljenih planova prodaje.

Končar Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Končar

Plan investicija za 2023. iznosi 60 milijuna eura, a usmjerenost je na ulaganjima u novu opremu i strojeve. Energetska tranzicija i zeleni CAPEX rezultiraju ulaganjima u poboljšanje energetske učinkovitosti i radnih uvjeta, i to investicijama u fotonaponske elektrane i korištenje obnovljivih izvora energije. Važnost ulaganja u istraživanje i razvoj prepoznato je kao dugoročno investiranje u planirana područja s ciljem održivog i profitabilnog poslovanja te osiguranja novih kompetencija, što će doprinijeti stabilnosti i daljnjem rastu Grupe Končar.

Od značajnijih projekata planirani su nastavak razvoja ekološki prihvatljivih proizvoda iz područja elektroenergetike, razvoja opreme i komponenti za baterijske i hibridne vlakove te projekata iz područja digitalnih tehnologija.

Ulaganja u ljudske potencijale, cjeloživotno učenje i profesionalni razvoj, stjecanje stručnih i specijalističkih znanja i dalje su ključni čimbenici strateškog promišljanja. U 2023. godini predviđeni su troškovi obrazovanja u iznosu od 1,2 milijuna eura. Planira se zapošljavanje 205 novih radnika, pretežno visoke stručne spreme, prema čemu bi na kraju 2023. godine u Grupi bilo zaposleno 4.885 radnika.

Nakon preuzimanja Dalekovoda i nekoliko manjih tvrtki u segmentu digitalnih rješenja, planiraju se i nove akvizicije u cilju proširenja proizvodnih kapaciteta te vlastitih kompetencija u proizvodnji složenih rješenja.

Na pitanje kako komentira uvođenje poreza na ekstraprofit i hoće li Končar biti njime zahvaćen, Kolak je kazao da hoće no kako to neće umanjiti potencijal za investiranje.

Dodao je kako niti u jednom trenutku nije iskazao neko nezadovoljstvo ili negodovanje takvim rješenjem, iako je ono možda moglo biti bolje 'da je bilo više vremena za pripremu'.