ruska strategija ekonomske sigurnosti

Konačno smo doznali čega se boji Vladimir Putin

  • Autor: T.O.
  • Zadnja izmjena 19.05.2017 20:26
  • Objavljeno 19.05.2017 u 20:26
Ruski predsjednik Vladimir Putin

Ruski predsjednik Vladimir Putin

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Predsjednik Rusije Vladimir Putin definirao je strategiju ekonomske sigurnosti zemlje do 2030. godine. Prethodna je formirana prije više od 20 godina, a ova je nastala u uvjetima sankcije, jeftine nafte i pada gospodarstva

 

U dokumentu se nabrajaju faktori koji mogu predstavljati najveću opasnost za Rusiju. To su diskriminacijske mjere protiv ključnih sektora gospodarstva, ograničavanje pristupa inozemnim financijskim resursima i suvremenim tehnologijama, povećanje konfliktnog potencijala u zonama za koje je Rusija ekonomski zainteresirana i koje su blizu njenih granica, kao i povećanje nestabilnosti na svjetskim tržištima robe. Usto, dokument predviđa usavršavanje uzvratnih mjera u slučaju uvođenja sankcija, piše RBTH.

U tekstu strategije se zapravo priznaje da je izvoz nafte i plina, koji je bio osnova ruske ekonomije tijekom proteklih 15 godina, izgubio svoj potencijal. Pad svjetskih cijena nafte odrazio se i na druge točke koje je potpisao Putin. Između ostalih čimbenika spomenuta je i promjena strukture potražnje za energentima u svijetu, kao i činjenica da je energetski sektor ekonomije iscrpio svoje resurse.

Glavni zadatak razvoja sustava državne uprave autori strategije vide u poboljšanju investicijske klime, deofšorizaciji nacionalne ekonomije i stvaranju privlačnijih uvjeta poslovanja u Rusiji. Predsjednik je naložio vladi da u roku od tri mjeseca pripremi mjere neophodne za realizaciju strategije. Vlada također treba procijeniti stanje ekonomske sigurnosti, osigurati monitoring situacije i svake godine referira šefu države o mjerama poduzetim s ciljem njezinog jačanja. Strategija će se korigirati svakih šest godina, priopćava agencija RIA Novosti.

Izvoz nafte i plina bio je temelj ruske ekonomije u proteklih 15 godina

Izvoz nafte i plina bio je temelj ruske ekonomije u proteklih 15 godina

Izvor: Reuters / Autor: REUTERS/Sergei Karpukhin

Ekonomske strategije najčešće su posvećene pitanjima rasta i razvoja gospodarstva. Ovo je prvi put poslije dužeg vremena da je sigurnost ekonomije Rusije stavljena u prvi plan.

'Strategija ekonomske sigurnosti posljednji put je usvojena 1996. godine i zato je bilo neophodno odraziti nove izazove koji sada stoje pred ruskom ekonomijom', objasnio je za RBTH Pavel Seagal, prvi potpredsjednik društvene organizacije za malo i srednje poduzetništvo Opora Rossii.

Po njegovim riječima, ekonomska sigurnost ne podrazumijeva neposredno rast gospodarstva, iako je povezana s njime.

'Predsjednikova strategija samo određuje smjer u kojem treba raditi, a vlada je dužna definirati detaljan plan suprotstavljanja spomenutim čimbenicima', dodao je Seagal.

Definiranje strategije ekonomske sigurnosti govori o tome kako rusko gospodarstvo osjeća utjecaj faktora koji utječu i na globalnu ekonomiju.

'Sada u svjetskoj ekonomiji i geopolitici često izbijaju krize i pojavljuju se razni 'crni labudovi' poput Brexita. Globalizacija je sve prisutnija u ekonomskoj sferi, što je i neizbježno s obzirom na tehnološki napredak', komentirao je za RBTH Stanislav Novikov, direktor menadžmenta u skupini tvrtka BKS Ultima. To, pak, s jedne strane otvara nove trgovinske i investicijske mogućnosti, ali s druge krije u sebi ekonomske i tehnološke opasnosti.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!