BEZ POVJERENJA

Odnosi SAD-a i Rusije na najnižoj razini od Hladnog rata

14.05.2017 u 23:08

Bionic
Reading

Odnosi između Sjedinjenih Država i Rusije nisu bili ovako loši od završetka Hladnog rata i za njih ne može biti novog početka, rekao je u nedjelju šef američke diplomacije Rex Tillerson. Državni tajnik i nekadašnji direktor ExxonMobila u zadnjih je nekoliko tjedana nekoliko puta izrazio žaljenje što su odnosi između dviju nuklearnih sila pali 'na najnižu razinu' nakon raspada SSSR-a 1991.

Njegov ruski kolega, kojega je u srijedu u Bijeloj kući primio američki predsjednik Donald Trump, iznio je istu konstataciju. 

Na upit novinara NBC-ja Tillerson je ponovio da su odnosi između dviju zemalja pali 'na najnižu razinu od završetka Hladnoga rata, pri čemu je i međusobno povjerenje iznimno loše'. 

'Općenito se smatra da to nije dobro u globalnom smislu. Nije dobro za nas, za američki narod, ni za naše intrese kada je posrijedi nacionalna sigurnost', istaknuo je. 

No Tillerson je prilično sumnjičav i u pogledu perspektive kada je riječ o zatopljenju odnosa između dviju sila. Oni su osobito loši od 2012. zbog sukoba u Siriji, a potom i onog u Ukrajini. 

Američki diplomat isključio je bilo kakav 'nov početak' između Washingtona i Moskve, na način da se stvari 'resetiraju'.

'Ne možete resetirati. Ne možete izbrisati prošlost. ne možete početi ispočetka. Krećemo s onim što imamo', rekao je Tillerson.