SIRIJSKO PITANJE

Rusija i SAD spremni za dijalog usprkos nepovjerenju

12.04.2017 u 21:58

Bionic
Reading

Rusija i SAD izrazili su u srijedu spremnost da idu naprijed i pokušaju premostiti "slabu razinu povjerenja" kako bi prvenstveno nastavili "nemilosrdnu borbu protiv terorizma", javljaju agencije nakon posjeta Moskvi američkog državnog tajnika Rexa Tillersona

Dvije su strane izrazile razmimoilaženje glede sudbine sirijskog predsjednika Bašara al-Asada. I dok Washington zagovara njegov "organizirani" odlazak s vlasti, Moskva ukazuje na prethodne slučajeve u kojima je nakon odlazaka "diktatora" s vlasti u nekim zemljama nastupilo stanja kaosa.

"Slaba je razina povjerenja između naših dviju zemalja. Dvije najveće nuklearne sile ne mogu imati tu vrstu odnosa", kazao je Tillerson na zajedničkoj konferenciji za novinare s ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejom Lavrovom, nakon što je dva sata razgovarao s Vladimirom Putinom.

"Usprkos svim postojećim problemima, izgledi da zajedno radimo su znatni", kazao je Lavrov. Po njegovim riječima, "Rusija je otvorena za dijalog sa SAD-om na svim područjima i ne samo za dijalog već i zajedničke akcije kako bi polučili rezultate u svim onim područjima koja su od interesa za naše dvije zemlje".

Posebice se to odnosi, istaknuo je Lavrov, na "nemilosrdnu borbu protiv međunarodnog terorizma".

Posjet Tillersona Moskvi prvi je posjet nekog visokog američkog dužnosnika od ulaska u Bijelu kuću predsjednika Donalda Trumpa. Nakon što je Trump naredio napad na sirijsku vojnu bazu kao odgovor na napad kemijskim oružjem na Kan Šejkun, SAD i Rusija ušli su u verbalni sukob. Moskva je potom suspendirala sudjelovanje u sporazumu o sprečavanju zračnih incidenata koji je na snazi u Siriji.

"Predsjednik Putin je spreman na obnovu sporazuma pod uvjetom da naš zajednički cilj bude borba protiv terorizma", kazao je Lavrov.