OPREZNO NA PUT

Koliko vam vrijedi 'zdravstveno' u inozemstvu?

26.09.2014 u 09:21

Bionic
Reading

Ulaskom Hrvatske u Europsku uniju hrvatski građani stekli su pravo na zdravstveno osiguranje u ostalim članicama. Međutim važno je naglasiti da Europska kartica zdravstvenog osiguranja nije alternativa putnom zdravstvenom osiguranju jer pokriva samo troškove neodgodive zdravstvene zaštite i to isključivo u javnim ustanovama

Pristupanjem Hrvatske Europskoj uniji na ostvarenje prava pacijenata u prekograničnom zdravstvenom osiguranju primjenjuje se Direktiva EU-a o primjeni prava pacijenata u prekograničnoj zdravstvenoj skrbi.

Na ovaj način potaknuto je pitanje vezano uz opseg zdravstvene zaštite na koji osiguranici Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje temeljem Europske kartice zdravstvenog osiguranja imaju pravo u ostalim zemljama članicama Europske unije.

Nakon ulaska Hrvatske u Europsku uniju svi građani koji su korisnici obveznog zdravstvenog osiguranja ostvaruju pravo na Europsku karticu zdravstvenog osiguranja koja se besplatno ugovara u Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje. Temeljem te iskaznice osiguranici ostvaruju pravo na zdravstvenu zaštitu tijekom privremenog boravka u zemljama članicama Europske unije te Islanda, Lihtenštajna i Norveške.

Međutim iz Hrvatskog ureda za osiguranje naglašavaju da ona nije alternativa putnom zdravstvenom osiguranju jer pokriva samo troškove neodgodive zdravstvene zaštite i to isključivo u javnim ustanovama.

Neodgodivom zdravstvenom zaštitom smatra se ona za koju liječnik u zdravstvenoj ustanovi u inozemstvu utvrdi da se ne može odgoditi do planiranog povrata u Hrvatsku, zatim zaštita povezana s kroničnim ili postojećim bolestima ako cilj putovanja nije liječenje, zatim dijaliza, terapija kisikom te zdravstvena zaštita u vezi s trudnoćom ako cilj privremenog boravka u inozemstvu nije porod.


Dakle Europska kartica zdravstvenog osiguranja ne pokriva troškove privatne zdravstvene zaštite ili troškove poput spašavanja prilikom ozljeda na skijanju ili pak troškove prijevoza ozlijeđenog pacijenta u domovinu. Također, ona nije jamstvo za besplatnu uslugu jer se zdravstveni sustavi država razlikuju. Tako će u drugoj zemlji osiguranik HZZO-a možda morati platiti usluge koje su besplatne u Hrvatskoj.

Upravo zbog većeg rizika od nezgode prilikom putovanja na odmor, kao što je primjerice odlazak na skijanje, preporučuje se ugovaranje putnog zdravstvenog osiguranja koje uz povoljnu naknadu omogućuje više različitih pokrića kao što su: bolničko ili kliničko liječenje za vrijeme puta i boravka u inozemstvu, liječenje u javnim i privatnim ustanovama, prijevoz osiguranika u zdravstvenu ustanovu u slučaju nezgode, bolesti ili smrtnog slučaja, trošak prijevoza službi za spašavanje itd.

Također, prednost putnog zdravstvenog osiguranja očituje se u pokriću medicinskih tretmana, lijekova i medicinskih pomagala u punom iznosu, bez obzira na pravila o participaciji zdravstvenog sustava zemlje u kojoj se pruža usluga.