SVJETSKI PROBLEM

Koliko će trajati stambena kriza s preskupim kvadratima? Evo što kažu stručnjaci

31.05.2024 u 18:55

Bionic
Reading

Stambena kriza u skupini velikih gospodarstava otežat će povećanje ponude cjenovno dostupnog stambenog prostora u idućim godinama i vlade moraju poduzeti odlučnije mjere kako bi riješile problem, pokazala je Reutersova anketa među stručnjacima za sektor nekretnina

Cijene stambenih nekretnina porast će ove godine na većini glavnih tržišta više od četiri posto zbog kaskanja ponude i procjena da će središnje banke uskoro smanjiti kamatne stope. Prognozirana stopa rasta relativno je skromna budući da su cijene nekretnina već sada vrlo visoke.

Anketa je također pokazala da će cijene stambenih nekretnina nastaviti rasti na svih sedam glavnih tržišta obuhvaćenih istraživanjem, uz izuzetak Njemačke. Reuters je proveo istraživanje od 9. do 30. svibnja na tržištima u SAD-u, Kanadi, Britaniji, Njemačkoj, Indiji, Australiji i Novom Zelandu.

Akutna nestašica cjenovno dostupnih, prvih stambenih nekretnina višegodišnji je problem koji se dodatno produbio tijekom pandemije covida-19 i vjerojatno neće biti riješen tako skoro, mišljenje je stručnjaka iz Reutersove ankete.

To navodi na zaključak da će većina novih kupaca stanova morati nabaviti još novca ili odgoditi kupnju dok ne skupi dovoljno novca za polog.

Velika većina analitičara, njih 93 posto, smatra da će ponuda cjenovno dostupnih stanova kaskati za potražnjom, a više od jedne trećine očekuje da će kaskati i potražnja. Preostalih sedam posto očekuje pak da će ponuda premašiti potražnju, ali nitko od njih ne predviđa da će razmak biti značajan.

"Mislim da će ključnu ulogu u konačnici odigrati snižavanje kamatnih stopa. Ako (kamatne stope) ne budu snižene ove kalendarske godine, cijene će u idućoj godini biti pod pritiskom jer će potpora koju im pruža potražnja kupaca u određenom trenutku dosegnuti limit. Ponovo se približavamo... limitu cjenovne dostupnosti", rekao je globalni voditelj istraživanja u Knight Franku Liam Bailey.

Pad cijena ispod određene razine blokira samo oskudna ponuda stambenog prostora na brojnim tržištima koje pokrivamo, dodao je Bailey.

S obzirom na sve veći broj beskućnika u razvijenom svijetu i na pojačani fokus tvrtki na gradnju vrhunskih stanova i zanemarivanje osnovnog stambenog prostora za one koji očajnički trebaju krov nad glavom, učestali su pozivi vladama da ulože više napora u rješavanje problema.

Gotovo tri četvrtine ispitanika u Reutersovoj anketi smatra da bi se vlade trebale više angažirati na poboljšanju ponude cjenovno dostupnog stanovanja.

Iznimka je SAD čija se vlada po mišljenju neznatne većine anketiranih analitičara, ne bi trebala uplitati u ponudu, utvrdio je Reuters.