INTERNA ISTRAGA

Kod osam zaposlenika HANFA-e utvrđeno da nisu prijavili trgovanje vrijednosnim papirima

10.06.2022 u 13:48

Bionic
Reading

Nakon napisa novinskog portala Index, a u kojima se ističe da je čak 89 od svih zaposlenika ili 53 aktivna zaposlenika HANFA-e zbog trgovanja vrijednosnim papirima kršilo Zakon o tržištu kapitala, u ovoj državnoj agenciji proveli su internu istagu i došli do prvih rezultata

U HANFA-u podsjećaju da prema Zakonu o tržištu kapitala od 2008. vode listu zaposlenika i njihovih prijavljenih transakcija te da su zaposlenici dosad prijavili više od 1000 različitih transakcija u 14 godina.

Na temelju dosadašnjih provjera HANFA je utvrdila da sadašnje rukovodstvo nije izvršavalo neprijavljene transkacije, a pronađene su neprijavljene transakcije kod osam ostalih zaposlenika u razdoblju od 2008-2022.

Temeljem provedene istrage za dva zaposlenika propisane su disciplinske mjere, a jedan je postupak još u tijeku.

U tijeku je pregled transakcija svih bivših zaposlenika HANFA-e i to isključivo u razdoblju rada u HANFA-i. U skladu s internim podacima, ali i u suradnji s drugim institucijama, HANFA će što prije izvršiti provjeru je li bilo nedopuštenih i neprijavljenih trgovanja kod članova zajedničkih kućanstava zaposlenika HANFA-e.

U HANFA-i ističu da prema stavku 4 članka 404. Zakona o tržištu kapitala, takvu informaciju zaposlenik treba prijaviti odmah po saznanju takve transakcije. Također, napominju da postoje i mogući slučajevi kada supružnici više nisu članovi zajedničkog kućanstva. U tom smislu, kao i zbog prethodno spomenutih netočnih interpretacija Indexa o transakcijama zaposlenika, novinarske navode o 33 pronađene osobe zajedničkog kućanstva nije moguće automatski prihvatiti kao egzaktnu činjenicu.

O rezultatima cjelokupne provjere, kada se ona završi, HANFA će odmah obavijestiti mjerodavna pravosudna tijela, Hrvatski sabor, Vladu RH i Ministarstvo financija te medije i širu javnost, a kontaktirala je i DORH i stavila se na raspolaganje za sve dodatne informacije tijekom trajanja istrage.

Dodatno će Državni ured za reviziju istražiti sustav vođenja i praćenja evidencije transakcija zaposlenika i postupanje HANFA-e prema Zakonu o tržištu kapitala.

Podsjećaju kako je Upravno vijeće već ranije, 14. travnja 2022. godine na temelju europskih smjernica donijelo novi pravilnik kojim se zaposlenicima zabranjuje kupovina korporativnih vrijednosnih papira. Do 14. travnja ove godine zaposlenicima HANFA-e nije bilo zabranjeno kupovati vrijednosne papire niti su oni za to morali tražiti odobrenje, već su po članku 404. Zakona o tržištu kapitala trebali u roku od 7 dana od transakcije obavijestiti nadležnu službu u HANFA-i.

Zaključno, HANFA će nakon novinarske istrage kao i nakon svake druge dojave, istražiti sve činjenice i utvrditi istinu.