NIJEMCI ZATEČENI

Kinezi preuzeli vodećeg svjetskog proizvođača industrijskih robota

09.08.2016 u 08:38

Bionic
Reading

Kineski proizvođač bijele tehnike Midea objavio je u ponedjeljak da je stekao gotovo 95 posto udjela u njemačkom proizvođaču robota Kuki unatoč strahovanjima u Berlinu i Bruxellesu od gubitka kontrole nad tom tehnološkom kompanijom

Kineska tvrtka bila je vlasnik 13,51 posto udjela u Kuki, vodećem proizvođaču industrijskih robota u svijetu, a u lipnju ponudili su 115 eura po dionici Kuke, čime je vrijednost te njemačke kompanije procijenjena 4,6 milijardi eura.

U priopćenju objavljenom u ponedjeljak iz Midee su izvijestili da su do isteka produljenog roka za prihvaćanje ponude u ponoć 3. kolovoza pribavili dodatnih 81,04 posto dionica, čime je njihov udio porastao na ukupno 94,55 posto.

Ponudu tek trebaju odobriti regulatori.

Nakon što je Midea objavila ponudu, dužnosnici u Bruxellesu i Berlinu, uključujući njemačkog ministra gospodarstva Sigmara Gabriela i europskog povjerenika Guenthera Oettingera, izrazili su zabrinutost zbog prijenosa intelektualnog vlasništva i visoke tehnologije u Kinu.

Proteklih je godina nekoliko kompanija u Njemačkoj dobilo kineske vlasnike, uključujući Kion, Putzmeister i KraussMaffei

Dužnosnicima su ruke vezane kada je u pitanju blokada transakcije, napominje novinska agencija AFP.

Midea je inače potpisala ugovor kojim jamči da će Kukina radna mjesta i pogoni ostati u Njemačkoj do 2023. godine ako transakcija bude odobrena. Moćni njemački sindikati tražili su da značajan vlasnički udio ostane u njemačkim rukama ali nitko nije pokazao interes kada je njemački Voith ponudio na prodaju svojih 25,1 posto udjela u Kuki.