PRIORITETNI PROJEKT

Karamarko dogovara s Amerikancima: Plutajući LNG u roku od dvije godine

02.03.2016 u 15:40

Bionic
Reading

Prvi potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske primio je danas posebnog izaslanika i koordinatora za međunarodna energetska pitanja State Departmenta SAD-a Amosa J. Hochsteina

Razgovarali su o međunarodnom položaju Republike Hrvatske, s posebnim naglaskom na njenu stratešku poziciju na energetskoj karti regije i Europske unije. Dvije su se strane suglasile da je LNG projekt na otoku Krku od obostranog interesa Hrvatske i SAD-a, navodi se u priopćenju Vlade.

S obzirom na neučinkovitost prošle Vlade u donošenju ključnih odluka nužnih za izgradnju LNG terminala, prvi potpredsjednik Karamarko svom je sugovorniku iznio jasan stav da će ova Vlada dati najviši prioritet ovom projektu, navode iz Vlade. Napomenuo je da će se u samom početku pristupiti projektu plutajućeg LNG terminala, koji iziskuje puno manje troškove i bržu realizaciju, što bi umjesto planiranih pet godina moglo dovesti do pune funkcionalnosti terminala u roku od dvije godine.

Američka je strana obećala pomoć i u izgradnji plinskog transportnog sustava potrebnog za integraciju LNG terminala u postojeću mrežu RH. Uz prvog potpredsjednika Vlade Tomislava Karamarka, sastanku su nazočili ministar poduzetništva Darko Horvat i Ivan Baketa, posebni savjetnik prvog potpredsjednika za nacionalnu sigurnost, stoji u priopćenju Vlade.