NEUJEDNAČEN OPORAVAK

Kamatne stope u eurozoni neće skoro rasti

15.01.2010 u 11:16

Bionic
Reading

Čelnik Europske središnje banke (ECB) ustvrdio je da ključne kamatne stope neće skoro rasti u eurozoni u okolnostima neujednačenog oporavka, a odbacio je i spekulacije o mogućem izlasku Grčke iz eurozone

Na sastanku vijeća monetarne politike ECB-a u četvrtak je odlučeno da kamatne stope osmi mjesec zaredom ostanu na rekordno niskih jedan posto u okolnostima očekivanog neujednačenog gospodarskog oporavka.

Jean-Claude Trichet na tiskovnoj je konferenciji održanoj poslije sastanka upozorio da će slabašan oporavak, započet krajem prošle godine, vrlo vjerojatno biti neujednačen, uz umjeren gospodarski rast.

Među razlozima za održanje važećih kamatnih stopa naveo je također relativno slabe inflatorne pritiske, dodajući kako su očekivanja inflacije i dalje u skladu s ciljevima ECB-a.

U pogledu Grčke isključio je pak mogućnost posebne pomoći za rješavanje dužničke krize koja je pogodila tu članicu eurozone.

"Nijedna vlada ni država ne može očekivati poseban tretman kod rješavanja krize državnih financija", kazao je Trichet na tiskovnoj konferenciji.

Trichet je ipak odlučno odbacio spekulacije da bi Grčka mogla biti primorana izaći iz 16-člane eurozone, poručivši novinarima na tiskovnoj konferenciji kako ne želi "komentirati apsurdne hipoteze".