PRUGA KRIŽEVCI-KOPRIVNICA

Kalmeta: HŽ-ove projekte financirat će EU

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 21.01.2011 15:55
  • Objavljeno 21.01.2011 u 14:22
željeznička pruga tračnice škrljevo

željeznička pruga tračnice škrljevo

Izvor: tportal.hr / Autor: Karmen Mrkić

Glavni izvor za financiranje projekata HŽ-a, poput remonta i sanacije pruge Križevci-Koprivnica, bit će fondovi Europske unije (EU), najavio je danas ministar mora, prometa i infrastrukture Božidar Kalmeta

Među investicijskim projektima koje je jučer najavila premijerka Jadranka Kosor spomenuta je i obnova pruge Križevci-Koprivnica, vrijednosti veće od 198 milijuna kuna, a s obzirom da se svake godine smanjuju subvencije HŽ-u iz državnog proračuna, sredstva za to nastojat će se privući iz strukturnih fondova EU-a, pojasnio je Kalmeta na današnjem predstavljanju projekta mirenja u rješavanju individualnih radnih sporova.

Proračunska sredstva za HŽ u zadnje tri godine smanjena su za 1,056 milijardi kuna, tako da ćemo se obratiti fondovima EU-a, a u HŽ-u je osnovana posebna skupina stručnjaka zadužena za povlačenje novca iz strukturnih fondova, kaže Kalmeta.

Ocjenu predsjednika SDP-a Zorana Milanovića da su investicijski projekti koje je Vlada najavila zapravo 'popis želja koje Vlada nije ostvarila', Kalmeta je nazvao 'ljubomornom reakcijom'.

Jučerašnja premijerkina najava projekata početak je Vladinog sustavnog bavljenja investicijama, što je dobro, jer smo dosad u tome imali puno opstrukcija i problema, ocijenio je predsjednik Hrvatske udruge poslodavaca Damir Kuštrak.

Vlada neće biti investitor ni u jednom od tih projekata, to će biti javna poduzeća, neki oblik javno-privatnog partnerstva ili privatne investicije, kazao je Kuštrak.

Radi se o projektima koji će dugo trajati, smatra Kuštrak i podsjeća na projekt autoceste Zagreb - Split koji su provele dvije različite vlade.

To je korisno za Hrvatsku, neovisno o tome što se radi o predizbornoj godini, naglasio je Kuštrak, dodavši da su kod nas od četiri godine čak tri predizborne, pa se po toj logici nikada ništa ne bi napravilo.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi