NAJNOVIJE ISTRAŽIVANJE

Kako se Hrvati ponašaju kad su na godišnjem a zove ih šef?

03.08.2015 u 10:44

Bionic
Reading

MojPosao proveo je istraživanje na 400 građana koje je pitao uspijevaju li se opustiti na svom godišnjem odmoru ili su u stanju pripravnosti za šefov iznenadni poziv.

Čak 82% ispitanika priznaje da ne uspijeva 'izbaciti' posao iz glave - na svom godišnjem 27% ispitanika često razmišlja o poslu, dok ih 55% to čini ponekad. Svega 18% ispitanika ne razmišlja o poslu dok su na godišnjem odmoru.

O poslu za vrijeme godišnjeg odmora u najvećoj mjeri razmišljaju najmlađi ispitanici (do 30 godina), njih ukupno 87% o poslu barem ponekad razmišlja. Posao iz glave za vrijeme godišnjeg odmora u najvećoj mjeri uspiju maknuti ispitanici stariji od 41 godinu, njih 22% o poslu na godišnjem ne razmišlja nikad.

Po pitanju spola nema razlika – 18% muškaraca i 18% žena u potpunosti uživa u svom odmoru i pritom ne razmišlja o poslovnim obvezama.

Ispitanici zaposleni u malim tvrtkama u većoj mjeri razmišljaju o poslu za vrijeme godišnjeg odmora nego ispitanici zaposleni u srednje velikim i velikim tvrtkama.

O poslu na godišnjem odmoru u najvećoj mjeri, barem povremeno, razmišljaju ispitanici zaposleni u privatnim tvrtkama u pretežno stranom vlasništvu. Svega 6% zaposlenih u navedenim tvrtkama nikada ne razmišlja o poslu za vrijeme godišnjih odmora.

Nešto više od polovice ispitanika (56%) za vrijeme trajanja godišnjeg odmora rješava samo hitne situacije vezane uz posao. Četvrtina ispitanika (24%) povremeno provjeri stanje na poslu, 11% odradi dio zadataka kako bi si olakšali povratak s godišnjeg, a 9% ispitanika neposredno pred povratak odradi dio posla kako bi im prvi radni dani bili lakši.

Polovica ispitanika (50%) obavezno odgovara na poslovne pozive mada su na odmoru, dok 29% ispitanika na poslovne pozive odgovara samo u iznimnim situacijama. Svega 13% ispitanika navodi da za vrijeme godišnjeg odmora nema upućenih poslovnih poziva, dok ih 8% sve poslovne pozive svjesno ignorira.

Kada su u pitanju poslovni e-mailovi, ispitanici su malo opušteniji. Petina ispitanika (20%) svakodnevno provjerava mailove, dok ih trećina (33%) to radi povremeno. Čak 23% ispitanika navodi da ne otvara poslovni mail na godišnjem odmoru, a 24% ih nema službeni e-mail.

Muškarci u većoj mjeri nego žene za vrijeme godišnjeg odmora provjeravaju svoju službenu e-mail adresu - svakodnevno mailove provjerava 32% muškaraca i 25% žena.

Za vrijeme godišnjeg odmora 27% ispitanika strahuje jesu li napravili sve što su trebali prije odlaska na odmor, dok 17% ispitanika razmišlja o tome je li njihova zamjena obavila radne zadatke i jesu li ih dobro napravili. Strah o prekidu godišnjeg odmora ima 6% ispitanika, oni se boje da će ih šef pozvati nazad i time će završiti njihov odmor. Polovica ispitanika (50%) nema nikakvih strahova vezanih uz posao dok su na godišnjem odmoru.
Muškarci su bezbrižniji na godišnjem odmoru nego žene; njih 66% nema nikakvih briga i strahova, dok je 45% žena izjavilo kako nemaju brige.

Najbezbrižniji na godišnjem odmoru su ispitanici zaposleni u velikim tvrtkama ili institucijama; njih 55% nema nikakve brige. Brige nema 50% ispitanika zaposlenih u srednje velikim tvrtkama te 38% ispitanika zaposlenih u malim tvrtkama ili institucijama.

Oglase za posao u ljetnim mjesecima u jednakoj mjeri kao i tijekom ostatka godine prati 63% nezaposlenih i 49% zaposlenih ispitanika.

Ljeti aktivnije prati oglase za posao 24% nezaposlenih i 10% zaposlenih ispitanika, dok s druge strane 11% nezaposlenih i petina zaposlenih (21%) ljeti manje prate oglase za posao.
Petina zaposlenih (20%) i 1% nezaposlenih uopće ne prate oglase za posao.