KRONOLOGIJA SLUČAJA

Kako je pucalo između Fonda i Sunčanog Hvara?

05.01.2011 u 09:18

Bionic
Reading

Vijest da je Jean-Francois Ott, predsjednik uprave Orco grupe, najvećeg dioničara hotelske tvrtke Sunčani Hvar, jučer priveden na obavijesni razgovor, u prvi je plan istaknulo pitanja i prijepore oko privatizacije i sudbine te hvarske tvrtke, što je svojedobno isticano kao uspješan primjer javno-privatnog partnerstva

Hvarska hotelsko-ugostiteljska tvrtka Sunčani Hvar, čiji je najveći dioničar sa 55,5 posto udjela luksemburška Orco grupa, dok Hrvatski fond za privatizaciju ima 31,7 posto dionica, suočena je sa kumuliranim gubicima od oko 400 milijuna kuna, a uprava i 356 stalno zaposlenih zadnjih su dana prošle godine apelirali za spas tvrtke.

No, na skupštini dioničara održanoj u ponedjeljak, na kojoj je trebao biti postignut dogovor o provedbi plana restrukturiranja Sunčanog Hvara, to se nije dogodilo.

Skupština je treba odlučivati o pojednostavljenom smanjuju temeljnog kapitala kako bi se pokrio kumulirani gubitak od gotovo 400 milijuna kuna te potom o povećanju temeljnog kapitala pretvaranjem potraživanja HFP-a i Orco grupe prema Sunčanom Hvaru u vlasničke udjele.

Glavna skupština na sedmosatnoj sjednici prihvatila samo jednu od devet točaka dnevnog reda i to prema protuprijedlogu HFP-a o smanjenju temeljnog kapitala tvrtke tako da se vrijednost dionice sa 100 kuna smanji na 40 kuna, a ne na 10 kuna kako su predlagali Uprava i Nadzorni odbor odnosno Orco.

Predsjednik HFP-a Vedran Duvnjak novinarima je nakon sjednice izjavio da su za gotovo svaku točku dnevnog reda imali protuprijedlog ne želeći dopustiti da se u Sunčanom Hvaru većinski vlasnik Orco grupa ponaša kako želi.

Osnova tog protuprijedloga je da se kumulirani gubitak Sunčanog Hvara od 1996. do 2009. od blizu 400 milijuna kuna pokrije na teret temeljnog kapitala i to navedenim pojednostavljenim smanjenjem.

Duvnjak je kazao da HFP na skupštini nije mogao prihvatiti druge prijedloge pa tako ni izvješće o poslovanju za 2009. jer nije napravljeno konsolidirano izvješće, a sljedom toga nisu mogli prihvatiti ni dati razrješnice Upravi i Nadzornom odboru za 2009.

Predsjednik i izvršni direktor Orco grupe Jean-Francoise Ott nakon sjednice optužio je pak HFP da u zadnjih nekoliko mjeseci nije učinio ništa da bi se primakli rješenju.

Demantirao je i izjave pojedinih dioničara da je Orco sa svim predloženim točkama dnevnog reda želio postići povećanje vlasničkog udjela na 75 posto plus jednu dionicu kako bi mogli prodavati objekte Sunčanog Hvara.

Hrvatski fond za privatizaciju i luksemburška kompanija Orco Property Group u travnju 2005. sklopili su ugovor za osnivanje javno-privatnog parnerstva (JPP) u Sunčanom Hvaru.

Tadašnji potpredsjednik Vlade i predsjednika Upravnog odbora HFP-a Damir Polančec izrazio je tada očekivanje da je time pri završetku "saga o Sunčanom Hvaru koji konačno dobiva pravi oblik upravljanja i vlasništva". Posebno je naglasio da slijedećih pet godina ni jedna strana ne može samostalno i bez suglasnosti druge raspolagati imovinom Sunčanog Hvara.

U međuvremenu uspješno predstavljeno javno-privatno partnerstvo postajalo je sve samo ne uspješno, Sunčani Hvar poslovao je sve lošije, uz stalne prijepore i sa lokalnom zajednicom oko vlasničkih odnosa.

HFP je 13. srpnja prošle godine jednostrano raskinuo ugovor s Orcom za Sunčani Hvar, odnosno nije produljio petogodišnji ugovor o javno-privatnom partnerstvu, navodeći kao razlog kršenje odredbi koje se odnose na stabilno poslovanje tvrtke, te da je Orco u pet godina dug hvarske tvrtke povećao sa 105 na 580 milijuna kuna.

Revizija je pokazala da je Sunčani Hvar nelikvidan, prezadužen i da neće moći ispuniti obveze prema vjerovnicima i radnicima i to je bio jedan od razloga raskida sporazuma, rečeno je.

Upravni odbor HFP-a 22. srpnja prihvatio je informaciju o jednostranom raskidu sporazuma s Orco grupom uz zaključak da od tog dana teče rok od 30 dana za mirenje HFP-a i Orca, odnosno dogovor o eventualnom nastavku tog sporazuma.

S obzirom da se Orco protivio raskidu tog sporazuma te najavljivao tužbe protiv HFP-a, UO HFP-a je zaključio da će se, ne uspije li 30-dnevno mirenje, ići na arbitražu na nadležno tijelo, a moguća je i sudska tužba.

Predsjednik Upravnog odbora HFP-a, ministar poljoprivrede Petar Čobanković tada je naglasio da je taj sporazum HFP jednostrano raskinuo zbog zaštite interesa države i građana te da to nikako ne bi smjelo utjecati na poslovanje Sunčanog Hvara i na isplatu plaća radnicima.

Krajem studenog lani objavljen poziv za glavnu skupštinu 3. siječnja, a krajem prosinca uslijedili su apeli za spas tvrtke uprave i radnika Sunčanog Hvara koji su se dogovorili o isplati minimalnih plaća za slijedećih pet izvansezonskih mjeseci.