Bivši šef konzuma

Kako je ovaj Todorićev menadžer izbjegao DORH-ovu žetvu Agrokorovih direktora?

18.10.2017 u 21:46

Bionic
Reading

Od ljudi koji su zadnje dvije godine sjedili u Upravi Agrokora samo je jedan čovjek ostao pošteđen privođenja – Darko Knez. Za Ivicu Todorića radio je punih 17 godina, od čega je devet bio predsjednik Uprave Konzuma. Pod njegovim vodstvom Todorićev trgovački lanac zagospodario je maloprodajnim tržištem regije, za što je nagrađen ulaskom u Upravu koncerna. Istina, njen član bio je samo šest mjeseci, ali dovoljno da se njegovo ime nađe na financijskom izvješću za 2015., koje se pokazalo lažiranim

Postavlja se logično pitanje zašto je DORH zaobišao Kneza? 

  • +17
Darko Knez Izvor: Pixsell / Autor: Goran Stanzl/PIXSELL

Na osnovi dostupnih informacija, vidljivo je kako su se istražitelji zasad usmjerili na krovnu Todorićevu tvrtku Agrokor d.d. Državno odvjetništvo tereti Todorića i ostalih 14 osumnjičenika da su od 2006. do 10. travnja ove godine lažno prikazivali poslovne rezultate Agrokora kako bi gazdi omogućili isplatu dividende. Ukupno mu je u tom razdoblju isplaćeno 720 milijuna kuna.

Drugi krak istrage bavi se otkupom dionica Agrokora od Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) prije četiri godine. DORH sumnja kako se Todorić na toj financijskoj operaciji okoristio za oko 100 milijuna eura. Terete ga da je za sebe otkupio dionice Agrokora od EBRD-a, ali novcima samog Agrokora i drugih tvrtki iz sastava koncerna. I u tome su mu navodno pomogli ostali privedeni.

Izgleda kako DORH nema dokaza da je u svemu navedenom sudjelovao Knez. Svi osumnjičeni, poput Tomislava Lučića, Damira Kuštraka ili Ljerke Puljić, godinama su bili u samom vrhu Agrokorove piramide, dok je Knez u 'odabranom' društvu proveo samo šest mjeseci. Njegovo ime na lažiranom godišnjem izvješću za 2015. za Državno odvjetništvo, čini se, nije bilo dovoljno da ga se privede.

Ipak, Knez ne može odahnuti. Najavljuje se daljnje proširenje istrage, a tad bi se pod povećalom policije i sudskih tijela mogle naći bilance Konzuma. Revizija izvanredne uprave Agrokora pokazala je kako se u njima kriju najveće dubioze. Od ukupno 21 milijarde kuna gubitaka koncerna, pola od toga je generirao Konzum.

Ključna maloprodajna Todorićeva kompanija godinama je gomilala gubitke, ali je to sustavno prikrivano brojnim računovodstvenim manipulacijama. Gubici su skrivani na različite načine, od precjenjivanja imovine i investicija, preko neadekvatnog vrednovanja zaliha, do neprikazivanja troškova. 

Od 2007. pa sve do kraja 2015. točnost Konzumovih bilanci svojim potpisom je garantirao Knez jer je u tom razdoblju vodio kompaniju. 

Pokušali smo od njega dobiti komentar čitavog slučaja Agrokor. Otkako je u svibnju 2016. napustio Todorića, nikad javno nije govorio o svojoj karijeri u koncernu. Zanimalo nas je je li možda DORH kontaktirao s njim, plaši li se istrage i je li angažirao odvjetnika, ali na sva ta pitanja ostali smo bez odgovora.

'Razumijem vaš interes, ali u ovom trenutku ne bih htio ništa komentirati', rekao je Knez za tportal u kratkom telefonskom razgovoru.

Time je nastavio svoju uobičajenu praksu izbjegavanja istupa u medijima. I dok je vodio Konzum, teško se moglo doći do njegove izjave. 

  • +45
Fotografije koje su obilježile krizu u Agrokoru Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunic/PIXSELL

Svoju karijeru u Agrokoru Knez je započeo 1999. godine. Rodom je iz Osijeka, a diplomirao je na Fakultetu strojarstva i brodogradnje u Zagrebu.

U Konzumu je počeo raditi 2000. kao pomoćnik Ljerke Puljić, uz koju je stasao. Iz godine u godinu uspinjao se više, sve dok nije sjeo u fotelju direktora Konzuma. Oni koji su surađivali s njim pamte ga po profesionalizmu i velikom radnom elanu.

Nakon što je napustio Agrokor bacio se u privatne vode. Uložio je novac u đakovačku Meteor grupu, u kojoj je suvlasnik s Antom Raspudićem. Početkom ove godine Meteor je preuzeo posrnuli Badel 1862.