KREATIVNE FINANCIJE

Pročitajte kako je Todorić koristio Agrokor kao vlastiti bankomat

 • Autor: Zoran Korda
 • Zadnja izmjena 11.10.2017 14:41
 • Objavljeno 11.10.2017 u 14:31
tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Zarko Basic/PIXSELL

U svom već poznatom stilu 'napad je najbolja obrana', Ivica Todorić osvrnuo se jučer na svom blogu na pozajmice koje je dobio od Agrokora, pokušavajući zamagliti činjenice i optužiti izvanrednog povjerenika Antu Ramljaka da stvara senzacionalističku klimu zbog navodnih nezakonitih troškova

Todorić na svom blogu priznaje da je od Agrokora dobio pozajmicu od 842 milijuna kuna, ali ističe da nijedan euro nije ostao na njegovom privatnom računu, već da je taj novac iskorišten za otkup dionica Agrokora od EBRD-a i plaćanje kamata po PIK obveznicama.

Iz njegovih navoda moglo bi se zaključiti da je taj novac iskorišten za pokrivanje obveza Agrokora. Međutim riječ je o njegovim privatnim troškovima koji su pokriveni novcem izvučenim iz Agrokora. Pritom je ta pozajmica prikrivena u financijskim izvještajima.

 • +21
 • +18

Ivica Todorić

Izvor: Pixsell / Autor: Jurica Galoic/PIXSELL

Pozajmicu od 650 milijuna kuna Todorić je iskoristio za otkup četiri posto dionica Agrokora od EBRD-a. Riječ je o transakciji iz 2013. godine. Tada se špekuliralo da je novac za financiranje povrata dionica posudio od Ante Vlahovića, najvećeg dioničara rovinjske Adris grupe.

Druga pozajmica od 192 milijuna kuna, koja je odobrena njegovoj tvrtki Agrokor projekti, Todoriću je poslužila za plaćanje kamata po PIK (payment in kind) obveznicama, koje su izdane 2014. radi preuzimanja Mercatora.

Riječ je o specifičnom financijskom instrumentu kojim se dužniku posuđuje novac na temelju imovine, a otplata se vrši na kraju ugovorenog razdoblja. 

Bitno je napomenuti to da PIK obveznice nije izdao Agrokor, već tvrtka Adria Group holding iz Nizozemske, čiji je pak vlasnik Ivica Todorić.

Dakle Todorić je osobno i putem vlastite tvrtke posudio od Agrokora 842 milijuna kuna za osobne potrebe, pri čemu se formalno obvezao vratiti taj novac iz budućih dividendi Agrokora.

Međutim posuđeni novac nije vratio, a pozajmicu nije prikazao u bilanci, već ju je klasificirao kao novac. Drugim riječima, nezakonito je za 842 milijuna kuna povećao imovinu i za isti iznos smanjio obveze koncerna.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Komentari čitatelja 12

Prikaži sve
 • sbarba

  11.10.2017 15:10

  živo me zanima dali postoji netko ko koristi glavu za razmišljanje a nezna da se ovakve stvari događaju već punih 27 godina..ovo je još samo jedan u nizu dokaza o lopovluku za koje samo hdz i njihovi vrli komentatori eto nisu znali i tvrdo "vjeruju" da su ovo sve montirane laži..katastrofa blago...

 • runolistorhideja

  11.10.2017 14:56

  ... ali eto, bilo bi atraktivno i zanimljivo čitati enciklopediju: 'Kako je korištena Lijepa naša kao vlastiti Bankomat.'

 • runolistorhideja

  11.10.2017 14:54

  Nije potrebno čitati - gledali smo, i ne samo njega, bilo ih je podosta u redu iza njega.

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi