jača se tim

Todorić angažirao vrhunskog pravnog stručnjaka za izručenja i kriminalne kartele?

18.10.2017 u 14:20

Bionic
Reading

Ivica Todorić, vlasnik Agrokora, navodno je za svoju obranu angažirao britanskog odvjetnika Michaela O'Kanea, stručnjaka za izručenja i kriminalne kartele

O'Kane bi se trebao pridružiti timu za obranu Todorića i njegovih sinova Ante i Ivana, koji su prema raznim izvorima situirani u Londonu. Jutarnji list pokušao je provjeriti jesu li Todorići stvarno angažirali O'Kanea, ali kao što to često biva, nitko nije odgovorio. 

Odvjetnik O'Kane je partner u odvjetničkom društvu Peters & Peters u Londonu. Prije nego je postao odvjetnik radio je kao tužitelj u Crown Prosecution Service Headquartersu (CPS). Bio je dio malog stručnog tima specijaliziranog za slučajeve ozbiljnih prevara, terorizma, špijunaže i teških kaznenih djela. Sudjelovao je i u procesuiranju Afganistanaca koji su oteli avion, a i u slučaju protiv Paula Burrella, nekadašnjeg bliskog suradnika princeze Diane.

Specijaliziran je za kriminalne kartele, ekonomske sankcije, ekstradiciju, korupciju, a bio je angažiran i u brojnim slučajevima u kojima je za njegovim klijentima bila raspisana takozvana Interpolova crvena tjeralica, na kojoj su obično ljudi koje se u državama članicama mora uhititi.

  • +13
Odvjetnici u slučaju Agrokor Izvor: Pixsell / Autor: Goran Stanzl/PIXSELL

Osim ovog pojačanja, na listu navodnih Todorićevih odvjetnika treba ubrojiti Arifa Hydera Alija iz odvjetničke kuće Dechert, jednog od najvećih svjetskih stručnjaka za sve vrste arbitraža. 

Odvjetnička kuća Dechert je nedavno dobila nagradu lista Financial Times za najinovativnije odvjetnike u Europi. 

Dechertu i spomenutom Arifu Aliju Hrvatska nije nepoznata. Oni su naime zastupali i MOL u arbitraži koju je protiv njih podnijela Hrvatska na arbitražnom sudu u Ženevi i glatko izgubila. Hrvatsku stranu to je koštalo oko 15 milijuna dolara samo za nadoknadu troškova MOL-u. Štoviše, FT je posebno pohvalio Dechert upravo zbog tog spora.

  • +68
Uhićenja čelnika Agrokora Izvor: Pixsell / Autor: Borna Filić

Temelj Todorićeva pravnog tima su Jadranka Sloković i Čedo Prodanović, koji su u široj javnosti poznati i kao odvjetnici Ive Sanadera, Zdravka Mamića, Martine Lovrić Merzel i Milana Bandića. Tu je informaciju Todorić potvrdio i na svojem blogu. 

No Večernji list je ranije nagađao da je njegov tim pojačan odvjetničkom kućom Wolf Theiss. Riječ je tvrtki čije je sjedište u Beču i koja se na svojim stranicama neskromno hvali kao 'vodeća odvjetnička kuća u srednjoj i južnoj Europi'. 

Wolf Theiss ima urede u 13 zemalja šire regije. Zapošljavaju 340 odvjetnika, a oko 80 posto njihova posla otpada na poslove među zemljama regije i savjetovanje stranih ulagača u nju. Za sebe kažu da pokrivaju bankarstvo, financije, gospodarski kriminal, tržišta kapitala, energetiku, preuzimanja i spajanja, sporove svih vrsta, znanost, nekretnine te maloprodaju i poreze. 

  • +75
Sva lica Ivice Todorića Izvor: Pixsell / Autor: Robert Anic/PIXSELL