Darko Horvat

'Kako će naši izvozni partneri predlagati mjere relaksacije, slične moramo i mi'

16.04.2020 u 20:47

Bionic
Reading

Ministar gospodarstva Darko Horvat u petak će, kao i ostali ministri, na sjednici Vlade predložiti mjere za reaktivaciju gospodarstva

"Svaki ministar predložit će mjere za povratak u normalni životni ciklus... Relaksirati mjere ne znači i opustiti se", istaknuo je Horvat. Nije htio otkriti u kojim granama industrije i koje mjere relaksacije planira predložiti prve, prenosi N1 televizija.

"Na kraju prošle godine na Zavodu za mirovinsko osiguranje bilo je registrirano milijun i šesto tisuća zaposlenih, s današnjim danom, predmet i set mjera prve i druge kapsule koristi oko 560.000 radnika, zahtjeve je podnijelo gotovo 96.000 poslodavaca. Mjere su dozvoljene za njih oko 60.000. To znači da na današnji dan gotovo milijun radnika i određeni segmenti gospodarstva funkcioniraju. Koliko god neki kritiziraju hrvatsko gospodarstvo, ono je određene žilavosti i zasad se dobro nosi", rekao je ministar.

A bude li potrebno mjere širiti za dodatna tri mjeseca, Horvat kaže da ministar financija Zdravko Marić već traži određenu likvidnost na tržištu kapitala.

"Što se tiče projekcija, moramo pratiti što se zbiva kod naših najvećih izvoznih trgovačkih partnera, i kako će oni predlagati mjere, slične moramo i mi", objašnjava. Kaže da je u kontaktu s austrijskim ministrom, njemačkom ministricom i slovenskim ministrom.

"Pratimo iz tjedan u tjedan kako se generira potrošnja. Potrošnja mora biti stvorena u susjednim zemljama, našim najvećim izvoznim partnerima. Kako će se generirati potražnja, tom ćemo dinamikom i mi relaksirati mjere", dodao je.

"Brinem prvenstveno o hrvatskoj industriji, nakon toga o prerađivačkoj industriji, a nakon toga o poljoprivredi. 99,7 posto gospodarstva su mikro, mali i srednji poduzetnici. Za najosjetljivije smo osigurali mjere. U ovom trenutku imamo tisuću zahtjeva za kreditnim aranžmanima... Takve kreditne uvjete poslodavci ne mogu dobiti u bankama", kazao je ministar Horvat.