Jens Stoltenberg

Kakav karijerni zaokret: Glavni tajnik NATO-a želi preuzeti kormilo norveške središnje banke

  • Autor: T. O./Hina
  • Zadnja izmjena 14.12.2021 14:07
  • Objavljeno 14.12.2021 u 14:07
Jens Stoltenberg

Jens Stoltenberg

Izvor: EPA / Autor: MADS CLAUS RASMUSSEN

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg kandidirao se za guvernera norveške središnje banke, priopćilo je u utorak ministarstvo financija

Guverner Oeystein Olsen napunit će u siječnju 70 godina i najavio je odlazak s dužnosti krajem veljače 2022., deset mjeseci prije završetka drugog šestogodišnjeg mandata.

Većina norveških dužnosnika odlazi u mirovinu do 70. godine života, napominje Reuters.

"Ministarstvo financija kontaktiralo me u studenom i pitalo da li bih se kandidirao za taj položaj. Napravio sam to, jako sam motiviran za taj posao", rekao je glavni tajnik NATO-a za novinsku agenciju NTB.

Posao na čelu središnje banke kreće 1. ožujka, a ja moram 'odraditi' mandat u NATO-u do kraja rujna, podsjetio je Stoltenberg, po obrazovanju ekonomist.

Stoltenberg je od 1996. do 2000. bio norveški ministar financija, a od 2000. do 2001. godine, te od 2005. do 2013. premijer. Godinu dana nakon toga postao je glavni tajnik zapadnog obrambenog saveza.

Za guvernersku dužnost javilo se ukupno 22 kandidata, a jedina je žena među njima viceguvernerka Ida Wolden Bache, koju mnogi ekonomisti smatraju favoritkinjom.

  • +7
  • +4

Jens Stoltenberg

Izvor: Reuters / Autor: FRANCOIS LENOIR

Wolden Bache prva je zamjenica guvernera od travnja 2020. Četiri godine bila je izvršna direktorica za monetarnu politiku, a godinu dana šefica odjela za financijsku stabilnost.

Stoltenberg nije do sada radio u središnjoj banci, napominje Reuters.

Za čelnu dužnost u središnjoj banci kandidiralo se i nekoliko studenata i umirovljenika, te jedan vozač autobusa i jedan pekar, što je u Norveškoj uobičajena pojava.

Pored kreiranja monetarne politike, središnja banka nadzire i poslovanje moćnog stabilizacijskog fonda, najvećeg mirovinskog fonda u svijetu koji prihode od prodaje nafte ulaže u dionice, obveznice i nekretnine i trenutno upravlja imovinom 'teškom' 1.400 milijardi milijardi dolara.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!