SJEDNICA NO PODRAVKE

Jurčić za dva tjedna smjenjuje uhićene članove uprave

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 04.11.2009 15:29
  • Objavljeno 04.11.2009 u 13:44
Ljubo Jurčić

Ljubo Jurčić

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Nikola Wolf

Budući predstavnik države u Nadzornom odboru (NO) Podravke Ljubo Jurčić izjavio je danas da će se iduća sjednica Nadzornog odbora te koprivničke prehrambene industrije vjerojatno održati oko 18. studenog, kao i da će tada predložiti smjenu trojice pritvorenih članova Uprave

'Nadzornom odboru ću predložiti da budu smijenjeni zbog nemogućnosti obavljanja dužnosti?, rekao je Jurčić koji bi trebao biti novi predsjednik Nadzornog odbora koprivničke kompanije.

Kako je pojasnio odgovarajući na pitanja novinara nakon okruglog stola Hrvatskih izvoznika, sjednica NO ne može se održati ranije prvenstveno jer procedura njegovog imenovanja nije dovršena.

Za to je potrebno da na snagu stupi Odluka o popisu trgovačkih društava od posebnog državnog interesa, koju je prihvatio Hrvatski sabor, a koja će na snagu stupiti objavom u Narodnim novinama, koje će tu odluku objaviti ovih dana, čime će biti dovršen i proces njegovog imenovanja, koje još mora biti upisano i u sudski registar.

Na novinarski upit zna li hoće li trojici članova Uprave Podravke koji su trenutno u istražnom zatvoru u slučaju opoziva biti isplaćeni milijunski iznosi odšteta, kako se to spekulira u medijima, Jurčić je kazao da o tome za sada nema nikakvih saznanja, ali je potvrdio da će predložiti njihovu smjenu.

"Nadzornom odboru ću predložiti da zbog nemogućnosti obavljanja dužnosti budu smijenjeni, a sve ostalo će biti prema proceduri koja je propisana statutom i njihovim ugovorima", odgovorio je Jurčić te dodao da nije upoznat s menadžerskim ugovorima uhićenih članova Uprave Podravke.

Upitan pak postoji li mogućnost da on postane novi ministar gospodarstva, Jurčić je kazao "apsolutno ne".

"Za političku funkciju nema uvjeta, sada nisu takve okolnosti. Moja pomoć seže do stručne i tehničke pomoći, a uvijek je politička odluka što će se rješavati, koji će okvir rješavanja biti. Tu odluku mora donositi vladajuća stranka i njezina koalicija", istaknuo je Jurčić.

Sindikati Podravka grupe protiv Jurčića

Glavni sindikalni povjerenici Sindikata poljoprivrede u tvrtkama koje djeluju u sklopu Podravka grupe osnovali su jučer koordinaciju i zatražili da Podravku napokon počnu voditi stručni, a ne politički podobni ljudi.

'Smatramo da umjesto sadašnje Uprave na čelo Podravke trebaju doći kompetentni profesionalci, što znači da bi trebalo smijeniti i Miroslava Vitkovića koji je u Upravu imenovan jer je član HSS-a', rekao je Hini Željko Dragec, sindikalni povjerenik u Belupu koji je izabran za koordinatora koji će ubuduće iznositi službena stajališta sindikata te kompanije.

Koordinacija sindikata sumnja i da će Ljubo Jurčić, koji bi trebao postati novim predsjednikom Nadzornog odbora (NO), moći raditi svoj posao bez političkih pritisaka.

Jurčić je nesumnjivo stručan ali ipak dolazi iz političkog okruženja, zbog čega smo skeptični, iako bi on mogao biti dobro rješenje za Podravku ako bi vodio NO bez miješanja stranaka, kaže Dragec.

Do osnivanja koordinacije došlo je prvenstveno zbog nezadovoljstva većine sindikalaca ponašanjem glavne povjerenice Sindikata poljoprivrede u Podravki Ksenije Horvat, koja predstavlja radnike u NO-u, a mediji su izvijestili da se zalagala za ostanak uhićenih članova Uprave na dosadašnjim funkcijama.

Sindikati, nasuprot tome, žele smjenu dosadašnjih članova Uprave i NO-a zbog štete koju su svojim aferama nanijeli Podravki i njezinim radnicima.

Ksenija Horvat istupala je u ime Sindikata poljoprivrede iako vodi tek jednu od šest njegovih podružnica u Podravka grupi, pri čemu se nije konzultirala sa svojim kolegama već nas je dovodila pred svršeni čin, kazao je Dragec.

Zbog toga će sindikalna stajališta odsad oblikovati koordinacija, a u njezino će ime istupati Željko Dragec, dok će o ostanku Ksenije Horvat u NO-u odlučiti oni koji su je tamo izabrali.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi