PO KRATKOM POSTUPKU

Jurčić: Većinu turističkih naselja treba srušiti

Ljubo Jurčić

Ljubo Jurčić

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Nikola Wolf

'Većinu turističkih naselja treba srušiti jer ne odgovaraju zahtjevima tržišta', kazao je Ljubo Jurčić, predsjednik Hrvatskog društva ekonomista, na okruglom stolu o konkurentnosti Hrvatsko-britanske poslovne mreže

Govoreći o tom sektoru, Jurčić je istaknuo da se od sedam milijardi eura prihoda od turizma na dodanu vrijednost odnosi tek tri milijarde. Također tvrdi da nije istina da turistički sektor sudjeluje u BDP-u sa 20 posto, već da je pravi podatak upola manji, odnosno da turizmom ostvarujemo tek 10 posto ukupnog BDP-a

'Moramo promijeniti model proizvodnje i razvijati proizvode s visokom dodanom vrijednošću', komentirao je Jurčić. Upozorio je da se hrvatska proizvodnja unazadila s razine industrije do razine manufakture.

'Sada će nam trebati veliki napori da napravimo zaokret', poručio je Jurčić.

Istaknuo je da imamo oko 16 do 17 milijardi eura robe, od čega je uvjeren da u ovom trenutku možemo sami proizvesti barem 30 posto.

'Ako ne posijemo, nećemo ni žeti', kazao je Jurčić pa poručio da uvozimo polovicu hrane koju sami možemo stvoriti te da imamo tržište od 10 milijardi eura koje ne znamo uzeti.

'Ako uspijemo uzeti domaće tržište, bit ćemo najbrže rastuća ekonomija u regiji, a ako to propustimo, bit ćemo jeftina najamna radna snaga', zaključak je Jurčića.

S okruglog stola, koji je uz predsjednika Stjepana Mesića okupio Damira Kuštraka i Gorana Radmana, poručeno je da će vanjski dug Hrvatske do kraja godine premašiti 42 milijarde eura.

Kuštrak je istaknuo da konkurentnost ruši spora administracija, preveliko porezno opterećenje i pristup financiranju. 'Presudno je ipak imati tržište, a većinu izvoza u regiji generirale su strane investicije u proizvodne pogone', rekao je Kuštrak. Navodeći primjer, Kuštrak je istaknuo da je Hrvatska konkurentna jedino u ribljim proizvodima, vinima i baby beefu.

'Nakon kriminalne privatizacije okrenuli smo kotač unatrag, od industrije prema manufakturi', kazao je Mesić.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi