POREZNI DUŽNICI

Jovanovićevo ministarstvo na Linićevoj listi srama!

01.08.2013 u 15:50

Bionic
Reading

Porezna uprava objavila je novu listu dužnika. Na njoj je više od 75 tisuća građana, nešto više od 5 tisuća poduzeća, ali i Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta, s dugom većim od 12 milijuna kuna. Resorni ministar poručuje - dug nisam napravio ja, tražit ću da ga se otpiše

Dug ministarstva nastao je u periodu od 2005. do 2012. U pitanju su neplaćeni doprinosi za prakse učenika i studenata. Ministar Željko Jovanović tvrdi - to nije moja greška, dug su stvorili HDZ-ovi ministri.

'Mi smo već u siječnju 2013. godine zatražili od Ministarstva financija da sukladno odluci iz 2005., kada je otpisan taj dug, to učini i za dug koji je nastao u mandatu Primorca i Fuchsa, dakle ne u mandatu ministra Jovanovića i nije Jovanović na poreznoj listi srama. U skladu s člankom 235. Zakona o doprinosima postoji osnova da se taj dug otpiše i ja očekujem da Ministarstvo to učini', rekao je Jovanović.

Na popisu poduzeća koji državi duguju novac našlo se i ono bivšeg splitskog gradonačelnika Željka Keruma, koji državnom proračunu duguje više od 21 milijun kuna. On je u razgovoru za Media servis rekao kako država njemu više duguje nego on njoj.

'Mi smo platili državi stotinu puta više nego što je taj dug koji je evidentiran stoji. Kad netko radi 23 godine i plaća državi redovito sve obveze i to ogromne iznose, a kad je već došlo do te situacije da firma nije likvidna i ne može platiti dug koji je nastao, onda država treba razgovarati s tim poduzećem koje je napravilo veliki prihod u državni proračun i naći rješenje kako to riješiti', predlaže splitski poduzetnik.

Tvrdi da iznos duga nije ni 1 posto od onoga što su oni ukasirali u državnu blagajnu. Ali 21 milijun kuna nije malo novca, kaže Kerum te poručuje kako će i to isplatiti do zadnje lipe - po mogućnosti u ratama. Kerumova tvrtka jedno je od 5 tisuća poduzeća koja su se našla na tzv. crnoj listi Porezne uprave. Na njezinom samom vrhu je poduzeće u stečaju - Pan papirna industrija, čiji dug prelazi vrtoglavih 150 milijuna kuna. Dobra je vijest da je na ovoj najnovijoj listi 10 tisuća manje dužnika nego lani. Zanimljivo, među njih nešto više 92 tisuće, nalaze se i stranci.