snažan rast

JGL premašio rekordnih milijardu kuna prihoda i postao najveća domaća farmaceutska kompanija

03.03.2021 u 08:20

Bionic
Reading

Grupa JGL premašila je milijardu kuna ukupnih prihoda, ostvarivši time rekord u dosadašnjem poslovanju, i to u najtežoj godini za biznis diljem svijeta, izvijestili su iz ove riječke farmaceutske kompanije, sukladno konsolidiranim, nerevidiranim financijskim rezultatima za prošlu godinu, piše Novi list

Kažu da 'zahvaljujući brzoj i uspješnoj prilagodbi poslovnih prioriteta, kao i svih zaposlenika novim uvjetima rada u pandemijskoj krizi, JGL Grupa bilježi dvoznamenkasti rast, a s 1.020 milijuna kuna ukupnih prihoda postaje najveća hrvatska farmaceutska kompanija, piše Novi list.

'Usprkos otežanom i smanjenom pristupu zdravstvenoj zaštiti u svim državama u kojima poslujemo, padu vrijednosti lokalnih valuta od oko 30 posto na našim najvećim tržištima te posljedično padu kupovne moći stanovništva, u 2020. smo ponovo nadmašili sami sebe. Prelazak magične granice od milijardu kuna ukupnih prihoda svrstava nas u grupu od dvadesetak najvećih proizvođačkih kompanija u Hrvatskoj. Ponosan sam što ovim rezultatom postajemo i najveća hrvatska farmaceutska kompanija i to upravo u godini u kojoj slavimo 30 godina JGL-a i 10 godina jednog od naših ključnih brendova, Meralysa', ističe Mislav Vučić, glavni izvršni direktor JGL-a, dodajući kako je prošlogodišnja stopa rasta na razini Grupe niža od one prije pandemije, ali i da su njome, s obzirom na okolnosti, izrazito zadovoljni.

U osnovnom farmaceutskom poslovanju JGL je u 2020. također zabilježio dvoznamenkasti rast prihoda. Poslovni prihodi premašili su 800 milijuna kuna, uz povećanje EBITDA marže za više od jedan postotni poen, na 18,6 posto. Rast operativne dobiti i smanjenje zaduženosti kroz otplatu postojećih kreditnih obveza nadmašili su pad likvidnosti, prvenstveno na hrvatskom tržištu, tako da je faktor zaduženosti (neto dug/EBITDA) tijekom godine smanjen s 2,8x na 2,2x EBITDA.

Mislav Vučić, glavni izvršni direktor JGL-a, između ostalog ističe i da su u 2021. ušli relativno nisko zaduženi i financijski stabilni, s fokusiranim portfeljem proizvoda.

JGL Izvor: Licencirane fotografije / Autor: PETAR FABIJAN

'Naš novi projekt Integra 2020 predviđa daljnje ulaganje u sterilnu farmaceutsku proizvodnju, istraživanje i razvoj, novi pilot-pogon i robotiziran logističko-distribucijski centar. Zahvaljujući toj investiciji, planiramo rast kapaciteta sterilne proizvodnje za 60 posto, kao i integraciju procesa istraživanja i kvalitete na jednoj lokaciji. To će nam, također, omogućiti proizvodnju dodatnih 41 milijun komada sterilnih sprejeva, kapi i BoV oblika, a gotovo je 100 posto proizvodnje namijenjeno izvozu. Zbog svega navedenog, podići ćemo i globalnu konkurentnost i razvojno-tehnološku kompetentnost tvrtke. Posebno smo ponosni što ćemo takvim ulaganjem podići i hrvatske i europske farmaceutske standarde jer je riječ o znatnom ulaganju i razvoju hrvatske hi-tech industrije te modernih, digitalnih tehnologija u farmaceutskoj industriji općenito. Integra 2020 će, također, omogućiti i daljnji transfer sterilne proizvodnje oftalmika našeg partnera iz Poljske u Hrvatsku, a proizvedene ćemo lijekove dalje izvoziti i u Poljsku i na ostala tržišta. Samim time će dodatno ojačati i izvozni kapacitet JGL-a i hrvatske farmaceutske industrije', zaključuje Vučić.

'Lanjska nam je godina pokazala koliko je ključno imati jasan strateški okvir, a istovremeno ostati brz i agilan u prilagodbi i donošenju odluka koje ovise o iznimno nestabilnim tržišnim okolnostima. U JGL-u smo, tijekom svega dva tjedna od pojave pandemije COVID-19, prešli na zajedničku komunikacijsku i kolaboracijsku platformu, uključivši sva naša tržišta, od Alma Ate, preko Moskve i Rijeke, pa do Skoplja. Tijekom cijele godine, zaštita zdravlja zaposlenika i njihovih obitelji bila je ključan prioritet. Cijeli tim JGL pokazao je maksimalnu ozbiljnost i odgovornost u primjeni internih, restriktivnih protuepidemijskih mjera zbog kojih smo uspjeli održati stabilnost kompanije, kontinuitet poslovanja i opskrbe tržišta', naglašava Vučić.

Prošle je godine tako, navodi se, JGL ostvario rast u svim trima korporativnim strateškim terapeutskim područjima – gripi i prehladi, oftalmologiji i dermatologiji. Portfelj proizvoda kompanije uspješno je odgovorio na potrebe kupaca – sprejevi za nos Aqua Maris na sprječavanje zaraze COVID-19, kapi za suho oko Vizol S na povećani boravak u zatvorenim prostorima i rad pred digitalnim ekranima te Aknekutan protiv akni na uvijek prisutnu želju za samouvjerenim izgledom.

U JGL-u kažu da je, prema udjelima u neto prodaji, Rusija i dalje njihovo najveće tržište, s 39 posto udjela. Slijede B2B poslovanje i tržište Hrvatske, a prate ih Ukrajina i Kazahstan. Kad je o brendovima riječ, Aqua Maris nosi 36 posto udjela u prodaji, slijedi sve važniji B2B portfelj s 15 posto, zatim Aknekutan i Meralys, svaki s po sedam posto udjela te Vizol S, čiji je udio u prodaji udvostručen tijekom 2020. Također, lani je, neometano, u obama smjerovima, nastavljena poslovna suradnja sa strateškim partnerom, poljskom farmaceutskom kompanijom Polpharma. S jedne strane su se uspješno nastavili transferi razvojnih i komercijalnih projekata, dok je s druge strane realizirano lansiranje Vizola S i Viseta na tržištu Poljske.

'U ovoj za nas jako važnoj, ujedno jubilarnoj godini, veseli me vidjeti što smo sve postigli, a posebno me veseli činjenica da postajemo pravi globalan igrač, spremni konkurirati najvećima. U core businessu ostvarili smo 670 milijuna kuna poslovnih prihoda na izvoznim tržištima, što predstavlja 85 posto izvoza u strukturi naše prodaje. Zato nema stajanja, ove godine nastavljamo s investicijama u novi projekt Integra 2020, vrijedan 373 milijuna kuna, čije smo financiranje dogovorili s HBOR-om, a kojim snažno osiguravamo buduće razvojne i tehnološke kapacitete kompanije. Naše pripreme za budućnost odnose se na ulaganja u istraživanje i razvoj, digitalizaciju i robotizaciju, kao i intenziviranje suradnje sa Sveučilištem u Rijeci, što smo postavili kao ključno. Odabranim smjerom nastavljamo slijediti inovativne prakse, jačati rast konkurentnosti i izvoznih proizvodnih potencijala naše kompanije, ali i hrvatske farmaceutske industrije, kao i same Republike Hrvatske', zaključuje Ivo Usmiani, predsjednik Upravnog odbora JGL-a.