VRDOLJAKOV PRVI POTEZ

Jeftini krediti za legalizaciju bespravne gradnje

04.01.2012 u 10:01

Bionic
Reading

Prvi potez novog ministra graditeljstva Ivana Vrdoljaka bit će osiguravanje povoljnih kredita za one koji žele legalizirati bespravnu gradnju. Kako piše Jutarnji list, rok za podnošenje zahtjeva za legalizaciju bit će produljen i premašit će 31. prosinca 2012. godine

Ministar Ivan Vrdoljak o detaljima nije želio govoriti sve dok ne budu do kraja definirani. Uskoro će, piše Jutarnji list, formirati radnu skupinu koja će napraviti izmjene zakona o legalizaciji koje bi cijeli proces trebale učiniti bržim i jednostavnijim.

Da bi se, primjerice, legalizirala kuća u Zagrebu od 200-tinjak kvadrata, trebat će i do 100 tisuća kuna - za dokumentaciju, komunalnu naknadu, vodni doprinos te kaznu za nezakonit objekt u prostoru, najavio je ministar.

Bespravni graditelji zahtjev će moći podnositi i nakon 31. prosinca 2012., kao što je propisano sadašnjim zakonom, koji je lani donijela bivša vlast. Budući da podnošenje zahtjeva ide jako sporo, a procjenjuje se da je u Hrvatskoj od 150 do 200 tisuća bespravno sagrađenih objekata kojima je država omogućila legalizaciju, nova vlast procijenila je kako je rok do kraja godine prekratak.